Skip to main content

BRAVO: Godinu dana od nezakonite seče na Šodrošu

Građani 12. jun 2023.
< 1 min čitanja

"Za ovo niko nije odgovarao. Ni moralno, ni prekršajno, ni krivično"

Građanski pokret BRAVO saopštio je danas da je pre tačno godinu dana, 11. juna 2022. godine, „mimo svih propisa i zakona“, na prostoru Šodroša i Kameničke ade na Dunavu kod Novog Sada, posečeno 25 stabala crne i bele topole, u vreme kada je seča strogo zabranjena zbog gnežđenja ptica.

U saopštenju podsećaju da je firma iz Veternika posekla stabla, iako na to nije imala nikakvo pravo jer je intervencije u šumi na tom području moglo da vrši isključivo Javno preduzeće „Vojvodinašume“.

Podsećaju i da se na apele građana da se izvrši hitan inspekcijski nadzor od strane JP „Vojvodinašume“ zbog protivpravne seče niko nije odazvao, iako je direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić svega nekoliko dana kasnije priznao da je seča izvršena protivzakonito, nazivajući taj čin „proceduralnom greškom“.

„Za ovo niko nije odgovarao. Ni moralno, ni prekršajno, ni krivično. Istog dana kada je izvršena ova nezakonita seča, u večernjim satima osnovan je Šodroš Survivor Kamp“, podsetili su.

Dodaju i da je odgovor slobodnih građana „na bezakonje, na urušavanje pravnog i institucionalnog poretka, na uništavanje prirode i na nasilje svake vrste nastavljen njihovim daljim organizovanjem i osnivanjem pokreta BRAVO NOVI SAD.

„Ovaj pokret snažno se protivi daljoj devastaciji ovog područja, protivi se projektu Novog Sada na vodi i nadasve protivi se štetnom i koruptivnom Generalnom urbanističkom planu čije će stavljanje van snage i sprovesti, ukoliko im građanke i građani Novog Sada na narednim gradskim izborima u aprilu 2024. godine ukažu poverenje“, poručuju iz ovog pokreta.

(Autonomija, foto: BRAVO)