Skip to main content

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH traži da se Kordić vrati na izdržavanje kazne

Jugoslavija 12. jun 2023.
2 min čitanja

"Haški tribunal osudio je Darija Kordića, ratnog komandanta HVO-a i potpredsjednika 'Herceg-Bosne', na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, srednja Bosna, tokom rata u BiH 1993. i 1994. godine"

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da razmotri vraćanje haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića na izdržavanje preostale zatvorske kazne nakon što je izjavio da bi „sve ponovio“.

Ovo udruženje uputilo je zahtjev predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasieli Santana da „iskoristi sve raspoložive mehanizme“ kako bi se zaštitile žrtve i kako bi „zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca“.

Zahtjev je uslijedio nakon nedavno objavljenog video snimka na kojem ratni zločinac Dario Kordić na pitanje „da li je vrijedilo zatvora i rata“ odgovara da bi „sve ponovio“ i da „ni sekunde ne bi zamijenio“. Taj video snimak sa izjavom je prenio N1, navodeći da se ne zna kad ni gdje je nastao snimak.

Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi autentičnost, autora, niti lokaciju.

Ratni komandant Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u BiH i potpredsjednik bivše takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Dario Kordić osuđen je pred Haškim tribunalom 2001. godine na 25 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima. Iz zatvora u Gracu u Austriji pušten je sredinom 2014. godine pošto je izdržao dvije trećine kazne.

„Danas dobijamo i otvorene prijetnje Darija Kordića: da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen“, navedeno je u zahtjevu Udruženja žrtava i svjedoka genocida upućenom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH osudila je kao sramotnu izjavu haškog osuđenika Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata od 1992. do 1995. godine. Ocijenjeno je da to „pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema svima koje su ubile snage koje je on predvodio tih godina“.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije u Bosni i Hercegovini (BiH). Između ostalih na izjavu Kordića reagovali su oštro član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Hrvatsko narodno vijeće u BiH reagovalo je pozivom političkom vrhu Hrvata u Bosni i Hercegovini da se oglase i ograde od Kordićevih izjava.

„Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio“, navelo je, između ostalog, Hrvatsko narodno vijeće u BiH.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je za RSE da je 10. juna primilo i uputilo u dalju proceduru prijavu predsjednika Bosanske stranke (BOSS) Mirnesa Ajanovića protiv Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima“.

Haški tribunal osudio je Darija Kordića, ratnog komandanta HVO-a i potpredsjednika „Herceg-Bosne“, na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, srednja Bosna, tokom rata u BiH 1993. i 1994. godine.

Među zločinima zbog kojih je Kordić osuđen je i zločin u selu Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima 32 žene i 11 djece.

Kordić je 2014. godine oslobođen, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

(Radio Slobodna Evropa, foto: ICTY)