Skip to main content

BRANKA PRPA: Marginalizovanje vojvođanske tradicije

Info 02. феб 2008.
2 min čitanja

prpa.jpg „Vojvodina je imala sve civilizacijske pretpostavke da bude matica srpskog ujedinjenja, ali je intervencijom u istoriju sa pozicije političke moći, vojvođanska tradicija marginalizovana. Time je srpski barod lišen kulture na koju ima pravo“, rekla je za web portal www.autonomija.info Branka Prpa, direktorka Istorijskog arhiva Vojvodine.
Ona je istakla da se u doba prosvetiteljstva u Srba vodila borba oko toga šta će biti njihova matica i da je pobedio model političke moći, a ne istorijski i argumenti kulture.
„Kada, recimo, gledate Srpsku pravoslavnu crkvu, onda vidite da je njeno jedino sedište bilo u Sremskim Karlovcima. Pećka patrijaršija je još u 18. veku prestala da postoji, a Carigradska patrijaršija je bila nadležna za Srpsku pravoslavnu crkvu. To je samo jedan aspekt koji ističem jer je sveštenstvo imalo važnu ulogu u procesima nacionalne integracije na ovim prostorima. Kada gledate gradove, oni su takođe u Vojvodini. Matica srpska je u Vojvodini“, rekla je Prpa.
Prpa je dodala da je Vojvodina imala, i kada je u pitanju građanstvo, i kada je u pitanju sveštenstvo, i kada je u pitanju kulturno nasleđe, sve predispozicije da bude centar srpskog ujedinjenja.
„A onda se desio sukob među elitama i donesena je odluka pod uticajem političke moći. U toj borbi šta je centar srpstva, vojvođanska strana i njeno nasleđe skoro u potpunosti su eliminisani. Jedna tradicija je prosto potisnuta, marginalizovana. To je ono što se dešava kada intervenišeš u istoriju sa pozicije političke moći. Lišavaš svoj narod kulture na koju on ima pravo“, rekla je Prpa.

www.autonomija.info