Skip to main content

Za 26 radio stanica devet frekvencija

Info 31. јан 2008.
2 min čitanja

Republička radiodifuzna agencija (RRA) objavila je listu podnosilaca prijava na javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje radio programa za lokalna područja, čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku. Na teritoriji Novog Sada dodeliće se devet radio frekvencija, a konkurisalo je 26 radio stanica i to Boss radio, Radio Signal, Radio 021, Multiradio, Radio Planeta, In radio, Radio 5, Radio Infiniti, Radio Buca, Radio NS Plus, Radio B tim, Radio Antena, Radio Šajkaška DS, Radio Jesenjin, Radio Sajam, Radio Sky, MS radio, Radio Marija, Radio Hit, Kimex radio, Radio Most, Radio Beseda, Radio Blue FM, Radio Street, Pan radio i Grom radio. Pored teritorije grada, po jedna frekvencija rezervisana je za Futog, Kać i Kisač, a konkurisali su Radio Futog, Radio Jugović i Radio Kisač.

U roku od 90 dana Savet RRA doneće odluku o dodeli dozvola za emitovanje. Ukoliko za jednu oblast nijedna radio stanica ne dobije dozvolu, konkurs će se ponoviti. Prema stavu Saveta RRA, zakonom predviđena objektivnost i merljivost kriterijuma postići će se utvrđivanjem nekoliko kriterijuma. To su: poslovni uspeh-ekonomska samoodrživost podnosioca prijave, slušanost radio stanice, iskustvo u oblasti radiodifuzije i sličnim delatnostima, pretežna delatnost pravnog lica, stimulacija razvoja domaće radiodifuzije, doprinos stanice razvoju lokalne zajednice u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja, garancija stanice doprinosu većem kvalitetu i raznovrsnosti programa, ponašanje stanica u prethodnom periodu, transparentnost vlasničke strukture i porekla kapitala, sprečavanje otvorenog ili prikrivenog nametanja preovlađujućeg uticaja na javno mnjenje, odnosno sprečavanje monopolskog ponašanja u oblasti radiodifuzije i ponašanje podnosioca prijave tokom konkursne procedure.

Depozit za prijavu na javni konkurs za dodelu radio frekvencije bio je 36.000 dinara, dok godišnja naknada za emitovanje programa iznosi 121.467, a godišnja naknada za korišćenje radio frekvencije je 53.873 dinara. Za učestvovanje na konkursu za frekvencije u prigradskim naseljima, trebalo je znatno manje novca, pa je tako depozit za prijavu iznosio 900 dinara, a godišnja naknada za emitovanje programa, odnosno korišćenje frekvencije su 3.037 i 1.800 dinara.

Buduće novosadske stanice moće da se slušaju na 90 Mhz, 91, 91,8, 92,2, 98,8, 100,6, 101, 104,5, i 107,5 Mhz, za Kać je rezervisano 88,2 Mhz, Kisač dobija 103,8 i Futog 99,5 Mhz. Za 148 televizijskih i 276 radijskih lokalnih frekvencija na teritoriji Srbije, konkurisalo je 750 kandidata.

Pet televizija

Za teritoriju Novog Sada već je dodeljeno pet televizijskih frekvencija, a dozvole za emitovanje izdate su na osam godina. Ubuduće lokalne televizije biće NS plus, Beseda, Kanal 9, Apolo, kao i Delta i Mozaik koji će deliti istu frekvenciju.

D. Ignjić, Gradjanski list