Skip to main content

BRANKA DRAGOVIĆ SAVIĆ: Planiram ja, planiraš ti…

Autonomija 14. mar 2010.
2 min čitanja

Izvršno veće VojvodineČudne su transformacije kroz koje za proteklih 20-ak godina prolazi vojvođanska autonomija: kako u Banovini broje više nadležnosti, tako je sve veća oskudica u pokrajinskoj kasi. A čini se da je ta oskudica nepremostiva već u prvom kvartalu ove godine, čim su vojvođanski zvaničnici prvi put rešili da pokažu zube: javno su protestvovali zbog mizernog sledovanja iz Nacionalnog investicionog plana, čak su i zapretili da će odustati od finasiranja Koridora 10, e kako bi te pare presumerili u lokalne projekte, koje je odbacio NIP. Međutim, s nadležnostima bez novca, ali i bez zakonskog okvira o finansiranju, pokrajinska administracija teško da će iskoračati dalje od već viđenog javnog protesta.
Vojvođanski budžet 90-ih služio je tek kao konto za transfer zarada u pokrajinskoj administarciji. Kroz pokrajinsku kasu, uz to, danas prolaze i transferi lokalnim samoupravama iz Vojvodine. Ovo je dosetka kojom je i ove godine formalno namiren famozni ustavni minimum od sedam procenata za Vojvodinu iz republičke kase, uz pare predviđene za finansiranje deonice Koridora 10 koja prolazi kroz Pokrajinu. A izgradnja ovog međunarodnog pravca vodi se, valjda, kao „kapitalna investicija u Vojvodini“, kako bi se ispunio i drugi ustavni uslov – da se od onih sedam procenata tri sedmine usmeri na kapitalne projekte.
Iako je diskutabilno koliko je ovim uopšte zadovoljena i sama forma, zasigurno takvom računicom ne mogu biti zadovoljene i vojvođanske opštine koje ove godine neće imati baš nikakve vajde ni od pokrajinskog budžeta, niti od trensefra koja im udeljuje Republika. A nipošto neće biti zadovoljena ni njihova očekivanja od Nacionalnog investicionog plana, odakle je za projekte iz Pokrajine udeljeno manje od dva procenta raspoloživih sredstava. Međutim, kao „izgovor“ za takav raspored državnog novca ponovo je poslužio Koridor 10, pošto se NIP predstavio i kao finansijer tog projekta. Ne bi iznenadilo ukoliko bi se za koji dan oglasilo i Ministarstvo infrastrukture kao resor koji polaže pravo na isti budžetski iznos.
Ako je četiri milijarde za „vojvođanski koridor“ već isplanirano u pokrajinskoj kasi, a istim novcem za iste namene raspolaže i NIP, onda ili nešto ne štima u ovogodišnjem budžetu, ili je neko prevaren. Ako je neko prevaren, onda je prekršen Ustav. Ali, ako je za utehu, nije prvi put kad su „vojvođanski novci“ u pitanju.

(Dnevnik)