Skip to main content

Bramerc podneo negativan izveštaj

Izdvajamo 19. мај 2011.
< 1 min čitanja

Dosadašnji napori Srbije da uhapsi begunce nisu bili dovoljni, zaključio je u svom izveštaju SB glavni haški tužilac Serž Bramerc, saznaje B92.

U izveštaju u koji je B92 imala uvid, a koji će biti razmatran na zasedanju 6. juna, Bramerc navodi da neuspeh Srbije potkopava kredibilitet vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom

Tužilac navodi i da su kritike i preporuke koje je izneo u decembarskom izveštaju samo delimično uvažene – vlasti i dalje prate samo ograničen broj tragova za beguncima i ne uspevaju da prošire opseg istrage.

Bramerc je jedino zadovoljan saradnjom sa Beogradom u razmeni dokumenata.

„Postojeća strategija Srbije za hapšenje begunaca u potpunosti je neuspešna. Srbija mora suštinski da razmotri sve korake koji su do sada preuzeti, da ponovo razmotri svoju strategiju i metode koje primenjuje u okviru te stragetije i da odmah ispravi sve nedostatke. Novi, znatno rigorozniji pristup u potrazi za beguncima je hitno potreban. Neophodne su sveobuhvatnije istrage uz upotrebu svih raspoloživih oruđa. Od Srbije se traži da ispita ulogu mreže pomagača. Bez značajnih poboljšanja u ovoj oblasti saradnje sa sudom begunci neće biti uhapšeni, a srpska vlada mora da svoju spremnost, izraženu na rečima, prevede u konkretna dela i vidljive rezultate“, navodi se, između ostalog, u Bramercovom izveštaju.

(B92)