Skip to main content

BORIS VARGA: Ruski carevi piju Komi-kolu

Autori 26. jun 2022.
3 min čitanja

Kraj posle tri decenije družbe

Među skoro 1.600 stranih firmi, koje su zbog agresije na Ukrajinu i sankcija napustile Rusku Federaciju ili obustavile svoj rad, prošle nedelje konačnu odluku o odlasku donela je i Koka-kola. Ovaj globalno konzumirani američki brend svakako je mnogo više od osvežavajućeg pića, za njega se vezuje ceo proces liberalizacije socijalističkog bloka, vesternizacije Sovjetskog Saveza i postkomunističke Rusije. Pod ruku sa McDonald’s-om, status Kola-kole u Rusiji je indikator odnosa prema zapadnim potrošačkim, ali i političkim vrednostima.

U prva dva meseca agresije protiv Ukrajine i sankcija, Rusija je u konzumentskom smislu počela da se vraća na nivo zatvorenosti iz perioda Sovjetskog Saveza, kada zbog ekonomske kirize i hladnoratovske ideologije na policama prodavnica nije bilo ni domaćih artikala.

Mladi ruski blogeri i influenseri plakali su javno kada je njihova vlada zabranila Instagram, a pristup internetu i društvenim mrežama postao ograničen. Video snimci zatvorenih prodavnica, praznih polica robnih marki H&M, Prada, Johnson&Johnson, Ikea i praznih fensi tržnih cenatra širom Rusije uplašili su čak i one konformiste koje rat u Ukrajini potpuno ne interesuje.

Postoji cela saga dolaska Koka-kole na tržište Rusije i SSSR-a. Prvi put se to piće pojavilo u Sovjetskom Savezu uoči Olimpijade u Moskvi 1980, a točilo se u šatorima ispred stadiona. Za tu priliku korišćen je bugarski logo Koka-kole na ćirilici, koja je u toj socijalističkoj državi proizvođena još od sredine 60-tih godina.  Sve do Perestrojke i Glasnosti 1984, Koka-kola kao kapitalistički hladnoratovski brend nije se prodavala, niti proizvodila u SSSR-u, ali je Fanta bila prvo uvozno piće te kompanije.

Kako su se SSSR i Rusija otvarali, tako je Koka-kola bila dostupnija širokim masama. U početku su piće prodavali u Rusiji samo u specijalnim radnjama za strane turiste i diplomate. Prvi automat za proizvode komapanije Koka-kole bio je postavljen u moskovskom hotelu „Međunarodna“ 1988, te godine je počela proizvodnja napitaka u Rusiji. Sovjetima nije bilo lako kupiti Koka-kolu, a „Proleće naroda“ kod socijalističkih satelita u Srednjoj Evropi 1989. simbolično je donelo prvu stranu neonsku reklamu logoa te firme u Moskvi.

Najsapunastija epizoda slatkog gaziranog pića u SSSR-u bila je 1991. godine, kada je kosmonaut Sergej Krikalev prvi put u istoriji osvjanja kosmičkog prostranstva u orbiti popio Koka-kolu. Glavna senzacija bila je da je on poleteo iz Sovjetskog Saveza, u orbiti je bio za vreme neuspelog avgustovskog puča protiv Gorbačova i sleteo u novu državu – Rusku Federaciju. Tri decenije kasnije, Koka-kola zatvara svih svojih deset fabrika proizvodnje i napušta Putinovu Rusiju.

Sredinom maja 2022. McDonald’s je najavio da napušta Rusiju i prodaje svih 850 restorana, a ta kompanija je zapošljavala oko 62 hiljade ruskih radnika. Prvi McDonald’s restoran otvoren je u Moskvi na Puškinovom trgu još za vreme SSSR-a krajem januara 1990. godine. Poznati su bili snimci sa otvaranja, kada je red od pet hiljada ljudi bukvalno blokirao centar Moskve, a taj prvi dan smatra se rekordom te kompanije u broju opsluženih klijenata na jednom mestu – 30 hiljada.

Iz vlastitog iskustva studenta koji je putovao po mladim republikama bivšeg Sovjetskog Saveza, mogu da posvedočim da su restorani McDonald’s bili reper uslužnosti, ljubaznosti i čistoće, tada simbola privlačnog zapadnog kapitalizma, za razliku od neljubaznog, aljkavog i neprivlačnog postokumunističkog ugostiteljstva. SSSR je bio simbol tiranije i luzerstva, a da bi se ublažilo trijumfalizam pobede Zapada u Hladnom ratu i bezočna privatizacija u Rusiji, ulogu pobednika koji je umarširao na postsovjetsko prostranstvo preuzeli su Koka-kola i McDonald’s.

Ako je napad na Gruziju 2008, aneksija Krima i proksi rat u ukrajinskom Donbasu 2014. bili varijanta „i rat, i brat“, što znači malo ratujemo – stalno trgujemo, situacija sa ruskom agresijom na Ukrajinu govori o tome da se oružani sukob neće brzo završiti i da nove sankcije Rusiji neće biti bezbolni ubodi komarca, kao prethodne. Ovo je pravi globalni trgovinski rat. Popularni ruski reper i reklamer milionerskog luksuza Morgenštern opušteno je prokomentarisao da neće ovo dugo trajati i  pozvao Ruse na strpljenje.

Međutim, ma koliko da traje oružani rat u Ukrajini i zapadni sankcioni rat protiv Rusije, sve će se jednom završiti. Prošlo je rusko carsko, gvozdeno Staljinovo, okrutno partijsko, pa će se završti i krvavo Putinovo. Globalizacija je nezaustavljiva, biznis traži prazne police. Birokratske čelične zavese sa zapadom krenuće da se tope, baš kao i 80-tih kada je na vrata SSSR zakucala Koka-kola, i sve će se vratiti ponovo tamo gde je i počelo. Stvoriće se novi kilometarski redovi ispred McDonald’sa, povratak masovne proizvodnje Koka-kole i neki novi Pet Shop Boys sa „Go West“ hitovima.

Nisu skinute još sve reklamne table odlazećih kompanija,  a špekulantski duh ne može da dočeka novu Perestrojku. Odmah nakon što je Koka-kola najavila odlazak, privredni Ombudsman Ruske Federacije Boris Titov odgovorio je rasplakanim blogerima i najavio da će se taj napitak u Rusiju uvoziti uz podršku kineskog Alibabe. U međuvremenu, internet su zasule izjave ruskih političara i fejkovi o zameni McDonald’s-a na brend „Ujka Vanja“ od klasika Antona Pavloviča Čehova, sa krađom logoa prepoznatljivog svetskog kralja brze hrane. I naravno da se upotpuni kič, sve to pod ruku uz rusku verziju Komi-kole iz Siktivkara, koja nije toliko slatka i gazirana kao Koka-kola.

(Autonomija, ilustracija: Pixabay)