Skip to main content

BORIS VARGA: Kolektivna histerija ‘srpskog sveta’ na signal iz Moskve

Autonomija 16. феб 2023.
4 min čitanja

U Srbiji se vodi rat između srpskih putinovaca i ruskih opozicionara

Vau, beloruska rok grupa Ljapis Trubeckoj u Beogradu! Tri puta sam čitao najavu, jer nisam svojim očima verovao da će bend čije su pesme obeležile revoluciju na ukrajinskom Majdanu 2014. godine i pobunu protiv postsovjetskih diktatora svirati u Srbiji. Srbiji koja je prošle godine sa proruskim litijama, portretima Putina i simbolima „Z“ uglavnom bila sramota i civilizacijski poraz, a sada prima ikone rokenrola u pobuni proitiv tirana.

Da li se to nešto preko noći preokrenulo i Beograd kao devedesetih ponovo postaje grad odakle se šalje svetlo pobune prema bivšim sovjetskim republikama i ruše diktatori kao nekad u Gruziji, Ukrajini i Kirgiziji?

Pesma Ljapisa Trubeckog „Ratnici svetla“ (Воины света) držala je hiljade budnih na kijevskim barikadama i davala snagu na minus 20.

Kratko je trajao moj entuzijazam i naivnost. Već sledećeg dana objaveljena je vest o tome da kremljevska ekspozitura na Balkanu, Srpska radikalna stranka i Dveri, traže otkazivanje koncerta, da bi sledećeg dana i sam bend u Domu omladine otkazao nastup pod providnim izgovorom o lošem zdravstvenom stanju frontmena grupe.

Da nije u pitanju zdravlje Sergeja Mihalka, već kolektivna histerija „srpskog sveta“ na signal iz Moskve, potvrđuje i otkazivanje koncert Ljapisa u Budvi. Patrioti se okupili ispred zgrade kluba gde je planiran koncert i sprečili nastup benda i u Crnoj Gori, vičući „Srbi i Rusi braća zauvjek!“.

Da se u Srbiji odigrava pravi rat između srpskih putinovaca i ruskih opozicionara potvrdilo je maltretiranje i prebijanje na Novom Beogradu devetnaestogodišnjeg ruskog izbeglice Ilje Zernova, koji je pokušao da prekreči napis na zidu „smrt Ukrajini“, iznad koga je znak plaćeničke grupe Vagner. Mladi Rus tvrdi da ga je napalo i tuklo više osoba, pretili mu nožem i bokserom, a on je podneo krivičnu prijavu protiv Srpske desnice i njihovog predsednika Miše Vacića.

Nasilje je govorilo i prošle godine, kada su srpski i ruski desničari koji sebe nazivaju „Orlovi“ objavili fotografije i imena majki sa decom sa antiratnih protesta u Beogradu. „Orlovi“ su ruskim i ukrajinskim učesnicima pretili nasiljem i fizičkim obračunom. Antiratne grupe, poput ‘Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata’ na društvenim mrežama sve vreme dobijaju najbrutalnije pretnje, na koje više i ne reaguju jer ne veruju da će odgovorni biti adekvatno kažnjeni. Srpski desničari često prave incidente na akcijama i performansima koje organizuju antiratne ukrajinske i ruske grupe…

Foto: printscreen/Youtube animacija Olega Kuvaeva za spot grupe Nogu Svelo!

Uz napetost na ulicama i internetu, u Srbiji se odvija i jedan paralelni kulturni život nove ‘bele imigracije’ o kome se jako malo zna. O tome svedoči i koncert Borisa Grebenščikova u Beogradu krajem januara, koji je brzo rasprodat. „Koncert kog?“, prekinuo me je sa pitanjem jedan poznanik. Verovatno su mnogi u Srbiji prvi put čuli za to ime, a uopšte za ruske koncerte kažu da na njima nema ni duše od domaće publike. Boris Grebenščikov je legenda sovjetske i ruske kultne rok grupe „Akvarium“, koja je svirala još u uslovima totalitarne cenzure SSSR-a 70-tih godina. Grebenščikov je u Domu omladine nastupao pod osvetljenjem plavo-žutih boja, koje simbolizuju boje ukrajinske zastave.

Koliko su subkultura i rok bivše Jugoslavije i Sovjetskog Saveza bile nepoznate jedni drugima, primetio sam još početkom devedesetih, kada sam studirao u Ukrajini. To su bila dva različita sveta, skoro bez dodirnih tačaka: jugoslovenski rok je u stopu koračao sa zapadnim trendovima, dok je sovjetski nikao na kamenu, rastao iza gvozdene zavese i pod budnim okom KGB-a.
Ipak, univerzalnost roka je borba za slobodu i protiv bilo koje vrste diktature. Zato je Putin odmah u prvim danima agresije na Ukrajinu iz Rusije isterao slobodumne ljude, kreativce, umetnike, muzičare i hiljade njihovih konzumenata. Da nema ko da se buni.

Seniori sovjetskog i ruskog roka bili su kost u grlu svake vlasti, a posebno Putinove. Grebenščikov je ranije napustio Rusiju i živi u Londonu. Andrej Makarevič, osnivač prve ruske i sovjetske rok grupe s kraja šezdesetih „Mašina vremenji“, emigrirao je u Izrael odmah na početku prošlogodišnje agresije na Ukrajinu. A frontmen takođe legendarne sovjetske grupe DDT Jurij Ševčuk odlučio je da pokaže zube tiranu i čudom ostao živ nakon čuvene izjave na koncertu u Ufi, da „Rusija nije Putinovo dupe da ga stalno ljubite“.


PROČITAJTE JOŠ: VOLODIMIR TOLKAČ: ’Ruski svet’ i ’Mein kampf’ su knjige sa iste police


Nakon aneksije Krima i hibridnog rata u Donbasu, često sam se pitao gde su u Rusiji svi oni koji su slušali buntovni rok i odrasli na himni Perestrojke „Mi tražimo promene“, Viktora Coja i grupe Kino. Odgovor je – tu. Mnogi, njihova deca i unuci sada su tu, u Srbiji. Ali nisu svi, koji su došli u Srbiju i koji su protiv Putina, nisu svi protiv imperijalne Rusije i nisu pristalice zapadne demokratije. Po podelama na društvenim mrežama vide se sve nijanse razlika u tretiranju rata u Ukrajini, a cilj izbeglištva neretko je samo zaobilazak sankcija i lični profit.

Krajem prošle godine u Novom Sadu, u Pozorištu mladih, održan je koncert ruskog muzičara Vasje Oblomova, koji je takođe napustio Rusiju i nastupa za rusku ratnu dijasporu. Na društvenim mrežama pojavila se ironična rasprava o ceni karata koncerta, koje su bile skuplje od VIP zone koncerta Nika Kejva. I drugi koncerti su na nivou moskovskih cena. U ruskim grupama ironično se polemisalo da li je to pravi način podrške borbi protiv Putina ili se i Oblomov uklopio u dranje kože ruskim imigrantima u Srbiji i Novom Sadu? I da li je uopšte primereno da se za vreme rata, kada ginu ljudi i gore gradovi, zabavlja uz pivo i rokenrol?

Priča se tu ne završava na uličnom sukobu i otkazivanju koncerata jednog benda. Početak godine je definitivno u znaku ruske muzičke antiratne scene. U februaru u Beogradu su koncerti elektropopa Lize Monetočke i hip-hopera Kaste, koji su se našli na spisku zabranjenih autora i bendova u Rusiji. Oni su aktivni na međunarodnim turnejama, organizuju humanitarne koncerte za podršku Ukrajini.

U martu je najavljeno još nekoliko nastupa ruskih muzičara i grupa, među kojima je bend Nogu Svelo! koji žestoko kritikuje krvavi Putinov režim i rat u Ukrajini. Horor animacije za pesme Nogu Svelo! napravio je čuveni ruski ilustrator Oleg Kuvajev.

Ukoliko srpski i ruski desničari i tajne službe ne uspeju da rasteraju i slome duh otpora Putinovoj Rusiji, Srbija bi ponovo, kao posle Miloševića, mogla da postane baza za stvaranje otpora za bivši sovjetski prostor – ovaj put za Rusiju i Belorusiju. Tako su pre „Narandžaste revolucije“, srpski Otporaši u Novom Sadu obučavali aktiviste ukrajinskog omladinskog pokreta „Pora“.

(Autonomija, naslovna fotografija: printscreen/Youtube animacija Olega Kuvaeva za spot grupe Nogu Svelo!)

Tekst je deo projekta “Analiza antizapadnih narativa u Srbiji” koji sprovode Nezavisno društvo novinara Vojvodine i portal Autonomija. Projekat je podržala Ambasada SAD u Srbiji.