Skip to main content

CDT pozvao MUP Crne Gore da proveri kandidate za koje se sumnja da imaju dvojno državljanstvo

Jugoslavija 16. feb 2023.
3 min čitanja

Pobjeda objavila da potencijalni predsednički kandidat Milojko Spajić ima pasoš Srbije

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene postupak za sve predsedničke kandidate za koje se sumnja da imaju dvojno državljanstvo.

„Još jednom pozivamo MUP da, u skladu sa članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu, pokrene odgovarajući postupak za sve predsedničke kandidate za koje se sumnja da imaju nezakonito dvojno državljanstvo“, poručuju iz CDT.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, na zahtev Državne izborne komisije Crne Gore, pre dva dana je dostavilo podatak da predsednik pokreta „Evropa sad“ i potencijalni predsednički kandidat Milojko Spajić ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, u Opštini Zvezdara.

Pobjeda objavljuje srpski pasoš Milojka Spajića

Nakon što je MUP Srbije potvrdio da lider Pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić ima prebivalište u Srbiji, Pobjeda eksluzivno objavljuje dokumenat koji potvrđuje da Spajić ima i srpski pasoš.

Foto: Pobjeda

Prema dokumentu koji Pobjeda objavljuje, pasoš je izdat 22. februara 2019, sa adresom prebivališta Zvezdara, Beograd, Ulica Veselina Čajkanovića 025.

Obavještenjem srpskog MUP-a da Spajić ima prebivalište u Beogradu, kao i objavom njegovog pasoša, potvrđeno je i pisanje Pobjede. Naš list je, još aprila 2021. godine, objavio da je Spajić tada, pored crnogorskog, imao i srpsko državljanstvo i prebivalište – u Podgorici i Beogradu na adresi Topalovićeva broj 4.

Nakon objave da Spajić ima prebivalište u Srbiji, regovali su iz Pokreta Evropa sad, rekavši da su bilo kakvi navodi o eventualnom prebivalištu u drugoj državi i eventualnom državljanstvu druge države u cjelosti bespredmetni, jer nijedan propis iz izbornog zakonodavstva po kom se cijene formalne ispunjenosti kandidature, ne sadrži normu da kandidat za predsjednika mora iste dokazivati.

Šta kaže Zakon

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je MUP nadležan da kroz postupak utvrdi kad je i na koji način punoljetnom građaninu donijeto rješenje o prijemu u državljanstvo. Crnogorsko državljanstvo gubi se po sili zakona ako je, između ostalog, lice dobrovoljno steklo državljanstvo druge države, te ako se utvrdi da je rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo donijeto na osnovu lažne izjave ili namjernog prikrivanja činjenica.

-Punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenom članom 18 stav 2 ovog zakona, piše u članu 24 Zakona o državljanstvu. Pomenuti izuzeci odnose se na sticanje crnogorskog državljanstva koje se može steći na osnovu međunarodnih ugovora i sporazuma koje je zaključila Crna Gora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je juče od Državne izborne komisije da im dostavi sve podatke koje posjeduju o lideru Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića.

– Nakon što DIK dostavi traženi dokument, mi ćemo se obratiti MUP-u Srbije kako bi od njih dobili dokaz da li to lice ima državljanstvo Srbije i kada ga je steklo – rekao jegeneralni direktor Direktorata za državljanstvo i strance u tom resoru Radovan Popović.

Ukoliko se ispostavi da Spajić ima dvojno državljanstvo, pojasnio je, dalje postupanje MUP-a zavisiće od toga kako ga je stekao.

– Ukoliko to bude poslije 3. juna 2006. godine, tada će se lice pozvati da da izjavu o tome koje državljanstvo želi da zadrži. Imaće mogućnost da izabere – naveo je Popović.

Što kaže Spajić

Osim što je kršio zakon, Spajić je u više navrata i obmanjivao javnost negirajući da ima prebivalište u Srbiji.

Tako je, nakon sjednice Glavnog odbora Pokreta „Evropa sad“ koja je održana 4. februara, na pitanje da li ima prebivalište u Srbiji kazao da ne razumije „toliku opsesiju Srbijom“, kao i da je to zemlja u kojoj nikad nije živio.

-Podržavam Državnu izbornu komisiju da kontaktira DIK Singapura, gdje sam privremeno boravio pet i po godina, DIK Japana, gdje sam boravio šest godina, DIK Francuske, gdje sam boravio dvije godine, DIK u Americi, gdje sam bio oko godinu – rekao je tada Spajić.

To je ponovio istog dana u dnevniku TV Vijesti.

-Kao većina građana Crne Gore jako se lijepo osjećam u nama vrlo bliskoj Srbiji, nikad nisam živio u Srbiji. Boravio sam u Singapuru, Japanu, Francuskoj, uvijek sam bio na radnoj, školskoj vizi… Moj stalni boravak je uvijek bio vezan za Crnu Goru, kazao je gostujući u Vijestima.

On je to odgovorio upitan da li ima dvojno, odnosno državljanstvo Srbije.

Naveo je da je jedan od uslova za kandidovanje za predsjednika države da ima državljanstvo koje ima.

-Provjerio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje. Znamo da smo u prošlosti imali kandidate koji su bili van Crne Gore određen broj godina i niko nije postavljao takvo pitanje – rekao je Spajić.

(FoNet/Pobjeda, naslovna fotografija: Pixabay)