Skip to main content

Bolja bezbednost za učesnike Parade

Izdvajamo 19. sep 2011.
2 min čitanja

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić izjavio je danas da su bezbednosne procene u pogledu sigurnosti učesnika ovogodišnje Parade ponosa znatno bolje nego prošle.

Miletić na konferenciji za novinare u Novom Sadu nije želeo da govori o detaljima bezbednosnih procena. On je dodao da će ruta ovogodišnje Parade ponosa biti saopštena ove sedmice.

Parada ponosa najavljena je za 2. oktobar ove godine u Beogradu. Održavanje prošlogodišnje Parade ponosa pokušali su da spreče pripadnici različitih ekstremističkih grupa, koji su divljali po Beogradu i kamenovali policiju.

Miletić je pohvalio saradnju organizatora parade sa policijom i rekao da policija u tehničkom i operativnom smislu odlično radi svoj posao i da istražuje pretnje koje se upućuju organizatorima.

On je naveo da organizatori ove godine primaju manje pretnji nego prošle godine, da ima manje grafita mržnje, kao i da mediji „puno ozbiljnije“ obrađuju temu Parade ponosa i prava LGBT zajednice.

„Ukoliko država nije u stanju da nas zaštiti na dva sata u centru Beograda, onda je to duboki problem države a ne naš problem. Bio bi ogroman korak unazad i ogroman skandal ukoliko se parada ove godine ne bi desila“, kazao je Miletić.

Jovanka Todorović-Savović izrazila je žaljenje zato što Parada ponosa u Srbiji i na Balkanu nije veseo događaj kao na Zapadu, već je pre svega jasan politički protest.

Najavila je da će počev od iduće nedelje biti održan „Prajd vik“ (Pride Week), odnosno izložbe, koncerti, promocije knjiga, forumi, u susret Paradi ponosa.

Adorjan Kuruc iz Centra za podršku mladim lezbejkama i gej muškarcima rekao je da se ovogodišnja parada održava pod motom „Podrška porodice“, jer se time želi skrenuti pažnja na činjenicu da pripadnici LGBT populacije imaju ogromnih problema ne samo sa društvom u celini, već i sa sopstvenom porodicom.

Prema njegovim rečima, često se dešava da porodica izbaci iz kuće člana koji je pripadnik LGBT zajednice, da vrši pritisak na njega da ne bude gej ili lezbejka, odnosno da vrši pritisak na njega da bude „nešto što nije“.

„Zato pozivamo roditelje, prijatelje, nastavnike… da pruže podršku ovim ljudima koji žive u stalnom strahu da će biti izbačeni iz kuće, da će ih neko pretući, ubiti ili zaklati na ulici“, istakao je Kuruc.

Današnju konferenciju za novinare u Medija centru Vojvodine obezbeđivala su četiri uniformisana policajca.

(Beta)