Skip to main content

Vojvodina opredeljena za evrointegracije

Autonomija 28. феб 2008.
< 1 min čitanja

Potencijali Dunava koriste se samo 15 odsto, zbog čega je potrebno što pre osnovati evroregiju podunavskih zemalja – rekao je juče na konferenciji za novinare u Beogradu potpredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši. On je dodao da je severna srpska pokrajina opredeljena za regionalne integracije i prekograničnu saradnju, naglašavajući da ti procesi doprinose ekonomskom razvoju Vojvodine i Srbije.

Egereši se obratio novinarima povodom manifestacije „Zlatni Dunav”, koja se održava u okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu. Tim povodom u hali 14 otvoren je zasebni štand. Manifestaciju „Zlatni Dunav” zajedno organizuju Organizacija nemačke tehničke pomoći (GTZ), Dunavski biro u Ulmu, Privredna komora Srbije i Dunavski biro u Novom Sadu.

Kamp tolerancije u Bačkoj Topoli

Egereši je naveo da će i ove godine, krajem jula i početkom avgusta, u Bačkoj Topoli biti održan kamp tolerancije.
– Okupljanje istim povodom u organizaciji novosadskog Dunavskog biroa dovelo je prošle godine u Bačku Topolu 200 učesnika – izjavio je Egereši.

Direktor ulmskog Dunavskog biroa Peter Langer i koordinator programa GTZ-a Volfrang Limbert istakli su da Dunav povezuje 10 zemalja, od kojih su većina članice Evropske unije. Oni su istakli da će intenziviranje podunavske saradnje pomoći Hrvatskoj i Srbiji na njihovom putu do članstva u EU. Gosti iz Nemačke su ukazali i da sve podunavske zemlje treba da složno rade na formiranju evroregije, kao što su to činile zemlje koje su stvorile mediteransku evroregiju.

Na konferenciji za novinare rečeno je da bi iskorišćavanje potencijala Dunava doprinelo većoj zaposlenosti, kao što će to omogućiti već inicirani projekat izgradnje biciklističke staze duž ove reke od njenog izvora u Nemačkoj do ušća u Crnom moru. Iz perspektive Srbije, osim turizma, Dunav bi mogao da se koriste i za češću plovidbu, te za oživljavanje nekada uspešnih brodogradilišta.

Dnevnik 28.02