Skip to main content

BOJAN KOSTREŠ: Raduju me vesti iz Niša

Intervju 10. авг 2010.
3 min čitanja

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš ocenio je većinsko raspoloženje Nišlija da ta regija dobije status autonomije kakvu ima Vojvodina kao „ohrabrujuće jer pokazuje da Srbija ipak sazreva“. Naime, stanovnici Niša voleli bi da dobiju iste nadležnosti kao i Vojvodina, pokazuju rezultati ankete koju je među Nišlijama sprovela agencija „Lubris M“ i u kojoj se čak 52,7 odsto ispitanika izjasnilo za formiranje autonomije jugoistočne Srbije. Protiv autonomije bilo je svega 18,1 odsto, dok je bez stava bilo 29,2 odsto ispitanih.
U razgovoru za „Dnevnik“ Kostreš je kazao da je uveren u to da bi sličan odgovor dala i Šumadija, ukoliko bi se među tamošnjim građanima sprovela takva anketa.
– Te vesti iz Niša me raduju jer pokazuju da je pitanje izgradnje autonomnih regiona nešto što je potrebno i što će omogućiti bolje funkcionisanje države. Uz to, Srbija sad nesporno stremi EU jer, sem vladajućih stranaka, tu ideju podržava i najveći deo opozicije. A Evropa se polako transformiše iz Evrope nacija u Evropu regija – kaže Kostreš, i dodaje da je „jedino i moguće da se proces decentralizacije pokrene odole“, ukazujući na to da se taj proces nikako ne može zameniti dekoncentracijom vlasti „kao što to danas neki političari u Srbiji žele da zamazivanjem očiju predstave da se navodno nešto dešava, a da se u suštini ne dođe do vertikalne podele vlasti“.

Sazreva li i politička elita, koja do sad nije pokazala spremnost za ulazak u takve procese?
– To će vreme pokazati. Međutim, neće biti prvi put u istoriji da su građani sazreli pre elite pa je ta politička elita bila zamenjena. I svako, ma na kakvoj poziciji bio, ko veruje u toda će on u ime naroda moći da donosi odluke – a tu, pre svega, mislim na pojedine ministre i neke stranačke lidere – narod će ih sasvim sigurno smeniti.

Da li će se godišnjica usvajanja Statuta u Vojvodini dočekati bez novca za njegovu realizaciju?
– Nadam se da neće. Ali, na to pitanje treba da odgovore čelnici Vlade i Skupštine Vojvodine, koji bi konačnio trebalo da počnu da se intenzivnije bave tim pitanjem i da jasno artikulišu interese Vojvodine. Jer, ako pitanje imovine i izvornih prihoda Pokrajine, odnosno pitanje poštovanja Ustava Srbije pokrenu vojvođanske institucije, onda to ima smisla i ima specifičnu težinu. Da sam ja na mestu predsednika Vlade APV ili predsednika Skupštine Vojvodine, ja bih to svakako uradio.

Kako ipak gledate na to zatišje, u kojem „učestvuje“ i LSV, na vojvođanskoj političkoj sceni nakon usvajanja Statuta i paketa novih nadležnosti koje se ne mogu realizovati bez novca?
– Moram da kažem da u tome nema odgovornosti Lige socijaldemokrata Vojvodine. Liga je prilikom usvajanja Statuta dala doprinos u trenutku kad su mnogi već bili odustali od glavnog grada, od VANU… Jer, to je prihvaćeno nakon dogovora predsednika LSV-a Nenada Čanka i premijera Mirka Cvetkovića. Međutim, mi smo manjinski partner u vlasti i moramo da dozvolimo većim partnerima da pokušaju da sami reše taj problem. Ali, ako oni za to nisu sposobni, ili nemaju volje da to učine, mi ćemo sigurno preduzeti određene korake.

Koje korake?
– Liga priprema zakon o finansiranju nadležnosti Pokrajine. Radna verzija tog akta sačinjena je još sredinom aprila. Međutim, pošto postoje razgovori o toj temi, ali „ispod radara“, mi se nadamo da ćemo ipak uspeti da se dogovorimo i da nećemo morati da izlazimo s paralelnim rešenjima. A, ako se to ne desi, Liga će izneti svoj predlog.

Da li će biti prevremenih izbora, ne samo zbog zahteva opozicije već i zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji o veoma važnim pitanjima, kao što je povećanje PDV-a, rast zarada i penzija…?
– Nažalost, vladajuća koalicija deluje raštimovano od prvog dana, ali mnogo je važnije šta ona radi i koje rezulatate postiže. I bez obzira na taj „pluralizam ideja“, mislim da su ipak osnovne tačke oko kojih smo se okupili ostale nesporne. Zato ne verujem da treba brinuti za jedinstvo Vlade, niti verujem u prevremene izbore jer se Vlada ipak nije raštimovala toliko da ne može da funkcioniše.

(Dnevnik)