Skip to main content

RADIVOJ STEPANOV: Gospodari „crvljive“ vode

Izdvajamo 10. avg 2010.
3 min čitanja

Danas je sve, ali bukvalno sve u Srbiji pod paskom politike! Reklo bi se, uz nešto opore ironije, da su svi elementi antičkog razumevanja sveta, postanka života i čoveka, u ovoj današnjoj Srbiji su pod teškim “zaptom” politike! Reč i logos, svetlost i tama, vazduh i zemlja, vatra i voda! Sve to, svejedno kojim redom, kada i koliko je “potrebno” određuje kod nas politika!

Ovoga puta politika je nadmašila samu sebe! O čemu je zapravo reč? Reč je o “političkoj proceni” biohemijske analize pijaće vode u novosadskom vodovodu!!!

Novi Sad i Novosađani ovih dana muče muku sa bakteriološkom ispravnošću vode koju im isporučuje gradski vodovod! Građani se međusobno konsultuju, savetuju, traže odgovor na pitanje kakvu oni to vodu piju!? Niko neće da im odgovori na to pitanje! Niko zadužen za to pitanje ne želi da se oglasi! Svi odgovorni odbijaju da pruže bilo kakvu jasnu informaciju o ovom životno vapijućem problemu koji je politički neplanirano izbio na svetlo dana – i javnosti!

Sve je zapravo počelo tako što su pre nekoliko dana, iz beogradskih medija Novosađani saznali da piju “crvljivu” vodu! Mogao je to da bude i neki “dobar fazon” prestoničkih novina na račun večito lakovernih „prečana“, ali se vest, nažalost, pokazala kao ružna istina!

Beogradski mediji su saznali da je u glavnom rezervoaru novosadske fabrike vode registrovano prisustvo mikroskopskih životinja, rotatorija i glista! Te crve, u blaženom neznanju, piju Novosađani kad god podmetnu čašu pod slavinu! Novosadski vodovod je tu vest najpre neubedljivo negirao, potom je priznao da rotatorija i glista ima samo u sirovoj vodi, onda se saglasio da crvića ima i u prečišćenoj vodi, nakon toga je dokazivao da se crvići baškare samo između izvorišta i prečišćivača, da bi na kraju za glavnog krivca svih naših nevolja bio proglašen visok vodostaj Dunava!

Tu pamet staje! Kako može biti da je danas, u 21. veku, u Novom Sadu, gradska, pijaća pod “pečatom” tajne! Kako sme da se dogodi da 300.000 ljudi, da domaćinstva, da obdaništa, sutra škole i Univerzitet, porodilišta i bolnice, domovi za stare i nemoćne, da svi oni – svi mi danima čekamo na odgovor kakvu to vodu pijemo, koliko dugo (a da to nismo znali), šta se preduzima za radikalno rešavanje problema, kakve posledice mogu po sve nas iz toga proisteći, itd., itd?

Kako se uopšte može tolerisati takvo stupidno ponašanje politike i struke?

Odgovor je, nažalost, ma kako to paradoksalno zvučalo – potvrdan! Može, zato što je politika kod nas – jaka, a struka – slaba i nipodaštavana! Politika je kod nas toliko  jaka da može tabuizirati svako neželjeno pitanje pa čak i ono koje je od vitalne  važnosti – pitanje o ispravnosti pijaće vode danas u Novom Sadu! Zar to nije već jednom uspešno isprobala kada je zataškala pitanja o zasutosti ovog tla, vazduha i vode “osiromašenim uranijumom” nakon teškog bombardovanja Novog Sada 1999. godine! Pominjalo se izmeštanje tzv. “Šangaja” pa se ubrzo zaćutalo! Kao da je taj famozni “Šangaj” preko sveta i da možda isto izmeštanje ne važi i za ceo grad i okolinu!? Broj obolelih od svih oblika karcinoma kod odraslih i dece je povećan! Za ovu i ovakvu politiku to je samo unos nove statističke izmene u zdravstvu i ništa više! Ljudski materijal ovde nikad nije bio na visokoj ceni!

Ovde se u ispravnost politike koja se vodi, čak i na lokalnom nivou, ne sme posumnjati! Moguća sumnja vodi prema mogućoj odgovornosti! To naša praksa ne poznaje! I zbog toga je naša politika “jaka” jer se ne može “procesuirati”!

Ali otuda je i struka slaba, inferiorna, i podložna uticaju politike i političara! Kako bi se inače moglo dogoditi da Zavod/Institut za javno zdravlje naprosto ćuti o problemu ispravnosti pijaće vode u novosadskom vodovodu!? Kako uopšte objasniti činjenicu da taj Zavod komunicira sa građanima  – o pijaćoj gradskoj vodi – polu/mini informacijama preko svog sajta!?

Zbilja je dosta ove ogavne žmurke, zbilja je dosta ove besprizorne neodgovornosti!

U ovom komplotu između politike i struke, između hermetičnog gradonačelnikovog štaba i onemelog Zavoda  ima elemenata  krivične odgovornosti protiv zdravlja naroda! Trenutak je da se Javni tužilac probudi, vreme je da se Ombudsman pokrene!

Neko mora stati pred građane i sa krajnjom ličnom odgovornošću reći: gradska voda bez ikakve opasnosti po zdravlje sme da se pije! Ili: gradska voda ne sme da se pije!
Ili: gradsku vodu do potpune dezinfekcije nije poželjno piti! Ili: gradski vodovod se isključuje, a građani se upućuju na odvikavanje od vode…

Ili, bilo šta… ali da to bude jasno i javno saopšteni! Građani valjda još uvek imaju ustavno pravo na punu istinu!?

Kakve dugoročne i koliko teške posledice od konzumiranja “crvljive vode” mogu nastati tek ćemo da vidimo!

Kratkoročne posledice već su vidljive!

Naime, pre neki dan predsednik Srbije kratko se prošetao “gradskom potkovicom” od ugla Tanurdžićeve palate, pa Zmaj Jovinom do kraja Dunavske! Tu se u hladu (dakle, ne u senci!) spomenika Jaše Tomića, uz mineralnu, malo odmarao zadovoljan utiskom lične popularnosti kod Novosađana koje je sretao!

Nekad se za nekog nevelike pameti govorilo da su mu “vrane popile mozak”. Sada su stvari prilično metastazirale pa bi se moglo reći: popijeni crvi mnogima su već popili pamet!