Skip to main content

BOJAN KOSTREŠ: Ne može NIS pod tepih

Autonomija 16. авг 2008.
3 min čitanja

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš izjavio je da sugestija iz Pokrajinskog odbora Demokratske stranke da LSV inicijativu za obeštećenje Vojvodine zbog privatizacije NIS-a pokrene u republičkom umesto u pokrajinskom parlamentu predstavlja „guranje problema pod tepih“. U intervjuu za „Dnevnik“ on je istakao da Liga neće dopustiti da problemi oko privatizacije NIS-a završe „pod tepihom“, te da će insistirati na „odgovarajućem obeštećenju Vojvodine“. 
– To mi liči na razmišljanje tipa „muko moja, pređi na drugoga“. Uostalom, LSV paralelno radi na toj inicijativi i na republičkom nivou. Predsednik stranke Nenad Čanak i ja bili smo kod premijera Mirka Cvetkovića i jasno smo mu rekli da smo protiv takvog sporazuma pošto je on na štetu Vojvodine. Ali bilo bi skandalozno da pokrajinski parlament nema stav o tome šta će biti s NIS-om! Podsetiću na to da je stav Skupštine Vojvodine o koncesijama u velikoj meri doprineo tome da Vojvođani ne budu opljačkani za 450 miliona evra. Inače, kako neko misli da Skupština Srbije uvaži interes Vojvodine ako Vojvodina te interese uopšte ne definiše? To može da kaže samo neko ko ne može da shvati da je pokrajinski parlament predstavnički dom dva miliona građana Vojvodine koji mora da se bori za njihove interese. Ili to razumeju, ali zbog partijske discipline ne smeju da pitaju svoje političke lidere u Beogradu šta misle, pa to pitanje guraju pod tepih. E, zato je tu LSV, da ne dozvoli da se takva pitanja stavljaju pod tepih i mi ćemo insistirati na tome da se privatizacija NIS-a na narednoj sednici Skupštine Vojvodine u septembru stavi na dnevni red! – kazao je Kostreš, koji je u prethodnom sazivu bio predsednik pokrajinskog parlamenta.
Da li će novi saziv Skupštine Vojvodine uspeti da u zakonskom roku, odnosno do sredine oktobra, usaglasi predlog novog statuta APV?
– Za vreme mog mandata na mestu predsednika Skupštine Vojvodine u proceduru je ušao predlog statuta koji su zajedno predali LSV i Savez vojvođanskih Mađara. Mislim da će taj tekst biti osnova za izradu novog pokrajinskog statuta. Ne očekujem da će tu biti mnogo problema ni kad je reč o postizanju većinske podrške za taj akt. Naime, pozicija Vojvodine i njen najviši pravni akt sad u potpunosti zavise od stava Demokratske stranke, jer ona i sama može da usvoji statut kakav želi. DS će, međutim, u ovom slučaju ipak morati da pokaže da li se zaista zalaže za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu Vojvodine, kao što su se deklarisali tokom nekoliko prethodnih godina. Verujem da će i republički parlament sad prvi put potvrditi statut APV i da se neće mešati u to šta Skupština Vojvodine odluči. Mislim da treba da prekinemo „tradiciju“ da republička administracija bude stariji brat pokrajinskoj, već će morati da je uvažava kao relevantnog političkog činioca.
Šta će se desiti ako ta saglasnost bude prolongirana, pošto ne postoji zakonsko ograničenje u pogledu termina za potvrdu statuta APV?
– Ne postoji zakonski rok, ali će poslanici LSV-a u Skupštini Srbije tražiti od predsednice parlamenta da se prekine zasedanje, kakav god dnevni red bio u toku, kako bi se novi statut APV našao pred republičkim poslanicima čim takav predlog stigne iz Skupštine Vojvodine. To će biti naš stav i zahtev. Pošto sam optimista, ne očekujem da će republički parlament nastaviti praksu prethodnih saziva da ignoriše stavove vojvođanske administracije.
Da li su počele pripreme za predstojeći izborni kongres LSV-a i mogu li se očekivati iznenađenja kad je reč o kadrovskim rešenjima za ključne pozicije u stranci?
– Kongres LSV-a će najverovatnije biti održan do kraja godine. Ne isključujem mogućnost da bude više kandidata za predsednika stranke, ali o tome se još nije razgovaralo, pa čak ni aktuelni lider Nenad Čanak još nije najavio svoju kandidaturu. Na kongresu će se direktno birati predsednik, tri potpredsednika, generalni sekretar i članovi Glavnog odbora, tako da ćemo sigurno imati više kandidata, možda ne za sve funkcije, ali za veliku većinu njih hoćemo. Ali, generalno, ne očekujem nikakva iznenađenja. Mi smo demokratska partija i postoji procedura za kandidaturu za sve funkcije. Inače, uz izborni kongres, koji će biti održan nekoliko meseci ranije nego što je prvobitno planirano, istovremno ćemo imati i programski kongres, koji zbog izbornih aktivnosti nismo održali 2007. godine.
Da li će u programskom delu kongresa biti predložene izmene stranačkog programa, prevenstveno kad je reč o položaju Vojvodine, s obzirom na to da smo u međuvremenu imali ustavne promene?
– Suštinski, neće biti diskontinuiteta sa svim dosadašnjim programskim načelima LSV-a. Ovaj kongres biće u tom smislu dopuna svih naših programskih dokumenata, odnosno njihovo preciziranje i kad je reč o položaju Vojvodine. Tu mislim na sagledavanje Vojvodine kao budućeg evropskog regiona, jer je sada svima jasno, pa i najvećim antievropejcima, da će Srbija ući u Evropsku uniju. A mi u tim novim okolnostima treba da definišemo položaj Vojvodine koji se neće mnogo razlikovati od naših dosadšnjih pozicija, odnosno nećemo odustati ni od jednog našeg stranačkog cilja.

(Dnevnik)