Skip to main content

Dani Vojvodine u Mađarskoj

Autonomija 19. авг 2008.
2 min čitanja

Grb VojvodineU Budimpešti je danas počeo centralni deo manifestacije „Dani Vojvodine u Mađarskoj“, koja se tamo održava od 17. do 20. avgusta. Tokom dana na velikoj bini predstaviće se kulturno-umetnička društva iz Vojvodine, pevač Zvonko Bogdan i muzičar Boris Kovač. Na keju se predstavljaju firme iz Vojvodine, kao i umetnici i zanatlije, a program se odvija i na susednoj maloj bini. U ulicama oko keja primetna je gužva i pojačano obezbeđenje. Kako je ranije najavljeno, „Dani Vojvodine u Mađarskoj“ održavaju se u sklopu proslave Dana državnosti Mađarske, s ciljem da se predstave multikulturalne vrednosti Vojvodine i Srbije.
Idejni tvorac manifestacije je Radiotelevizija Vojvodine (RTV), a direktorka te medijske kuće Dina Kurbatvinski Vranešević kazala je ranije da je ideja bila da se prikaže zajednički život u multinacionalnoj Vojvodini. „Pošto je mađarska redakcija najstarija manjinska redakcija na RTV-u, želeli smo da jednu ovakvu manifestaciju započnemo upravo u Mađarskoj na Dan državnosti“, objasnila je ona. Zamenik direktora RTV-a i autor projekta Ištvan Budžoni rekao je da je osnovna zamisao projekta bila da „poveže narode i narodnosti u regionu“.
„Tokom manifestacije predstavljamo višenacionalnu kulturu Vojvodine i sve što je lepo, vredno i zanimljivo za građane Mađarske“, rekao je Budžoni i dodao da je radni naziv manifestacije „Pozdrav iz Vojvodine – Evropa čeka Srbiju“. Prvog dana manifestacije mađarska publika imala je priliku da premijerno pogleda novi film Darka Bajića „Na lepom plavom Dunavu“, u Mađarskoj preveden kao „Brod ljubavi“.
U crkvi Svetog Mihovila u centru Budimpešte sinoć je bio koncert hora Prvog beogradskog pevačkog društva, zvaničnog hora Saborne crkve u Beogradu. Pored RTV-a, organizatori programa su Kulturni centar Novog Sada, programska direkcija „Egtajak“ Ministarstva za obrazovanje i kulturu Mađarske i nekoliko medijskih kuća.
Pokrovitelji projekta su ministarstva kulture Srbije i Mađarske, Izvršno veće Vojvodine, Nacionalni savet Mađara, Privredna komora Vojvodine, Turistički savez Vojvodine i Samouprava Srba u Mađarskoj.

(Beta)