Skip to main content

Bogić Bogićević: Zgrožen sam političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama

Aktuelno 27. mar 2021.
3 min čitanja

Bogić Bogićević poslao poruku javnosti, “a posebno građanima Sarajeva”.

“Poštovani, zahvaljujem se na pažnji koju ste mi ukazivali tokom posljednjih dana i molim da u Vašem cijenjenom mediju objavite poruku koju upućujem javnosti, a posebno građanima Sarajeva.”

Navodi se ovo u saopćenju Bogića Bogićevića koje je večeras stiglo na adrese bh. medija.

Poruku Bogića Bogićevića objavljujemo u cijelosti:

“Drage sugrađanke i sugrađani, počastvovan sam ogromnom podrškom koju ste pružili mojoj kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva. Raduje me i činjenica da ste neke svoje protestne aktivnosti usmjerili, kako ste sami kazali, i protiv loše, u mnogo čemu kriminalne politike koja se u našem gradu godinama vodi i kojoj su građani na posljednjem mjestu.

Prihvatio sam kandidaturu za gradonačelnika u želji da i sam doprinesem mijenjanju takvog stanja i makar malom pomaku naprijed u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nažalost, već na prvom koraku suočen sam sa političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama, čiji cilj je bio da me se onemogući da budem izabran na pomenutu dužnost.

Posebno boli činjenica da su u to bili uključeni i oni koji su me predložili, a čija mi je glasačka podrška, nažalost, bila uskraćena u trenucima kad se odlučivalo o novom gradskom rukovodstvu. I ja sam, kao i vi, bio zgrožen spoznajem kako se u gradskoj vlasti prljavo trguje, kako se kupuju i prodaju ljudi i njihovi glasovi. Povlačenje kandidature bilo je za mene jedini častan odgovor na te pokušaje da me se i ljudski i politički ponizi.

To što su se vijećnici kasnije “predomislili”, pa su me “izabrali” jednoglasno, uz aplauze, bila je, međutim, samo predstava za javnost i svojevrsno likovanje onih koji su zapravo onemogućili moj stvarni i pravovremeni izbor. Još jednom su pogazili moje dostojanstvo, ignorišući činjenicu da sam dva dana ranije javno saopštio da povlačim kandidaturu. Teško je reći šta je bilo prljavije: prvi dan zasjedanja, kad je od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature, ili drugi dan, kad su svi prisutni vijećnici donijeli jednoglasnu odluku. A donijeli su je, odgovorno tvrdim, samo zato što sam već odustao od kandidature, kako bi se takvom odlukom ‘oprali’ pred razočaranim i razljućenim građanima, istovremeno znajući da ja neću prihvatiti takvu njihovu naknadnu ‘pamet’.

Od kandidature sam odustao teška srca, prvenstveno imajući u vidu vašu javno izraženu, masovnu podršku. Ali, vjerujte mi da se ništa dobro ne bi moglo očekivati ni u daljoj saradnji sa takvim Gradskim vijećem, u kojem sjede i neki vijećnici skloni glasačkoj trgovini. Gradonačelnik je umnogome ovisan i ograničen odlukama i politikom tog vijeća.

Molim da razumijete moje razloge i da nastavite, i drugim povodima, sa dostojanstvenim i demokratskim javnim izražavanjem svog nezadovoljstva politikama i odlukama koje onemogućavaju oporavak i napredak našeg ionako ranjenog grada i države. I sam ću, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da branim svoju i vašu ljudsku čast.

Još jednom vam se iskreno zahvaljujem što ste mi, ogromnom podrškom, olakšali teške trenutke u kojim su me pojedini politički besčasnici pokušali spustiti na svoj nemoralni nivo.

Bogić Bogićević
Sarajevo, 27. marta 2021. godine”

Građani Sarajeva organozovali su danas protestnu vožnju kao vid podrške Bogićeviću i pozvali ga da se predomisli i prihvati kandidaturu za funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Organizatori su u pozivu svim građanima poručili da iza ovog protesta ne stoje niti političke stranke niti interesne skupine, već isključivo građani koji na funkciji gradonačelnika glavnog grada BiH žele vidjeti samo Bogića Bogićevića.

I grupa intelektualaca uputila je pismo podrške Bogiću Bogićeviću i oštru kritiku na račun vijećnika novog Gradskog vijeća Sarajeva.

Iako je Bogić Bogićević jučer izabran za novog gradonačelnika on je ostao pri svom ranijem stavu da odustaje od kandidature te je u pismu javnosti zamolio sve gradske vijećnice da poštuju njegovu odluku.

Kako je u pismu rekao Bogićević, ne trebaju očekivati njegovo izjašnjenje o „izboru“ za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo potpuno bespredmetno.

„Prije dva dana javno i neopozivo povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. Neopozivo povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati. Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran. Jako je nekoretno što ni jednom riječju niko na sjednici nije ni pomenuo moje neopozivo povlačenje kandidature“, poručio je, između ostalog, Bogićević.

(Radio Sarajevo/Autonomija)