Skip to main content

Bodrožić: Neko sprečava da se sazna istina o ubistvu Ćuruvije

Aktuelno 11. apr 2021.
2 min čitanja

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić upozorio je da 22 godine nakon ubistva novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije i dalje niko nije pravosnažno osuđen za taj zločin.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Bodrožić je za televiziju Nova S rekao i da je, na osnovu završne tužiočeve reči jasno da država stoji iza tog ubistva.

Istakao je da je to „greška novih vlasti“ nakon 2000. godine, i da se sve vreme radi o kalkulacijama.

„Očigledno je da se sve vreme radi o kalkulacijama. Ta, kako je zovu, duboka država očigledno je rešila da preda dve, tri žrtve, a da se nikada ne otkrije do kraja ko je sve bio tu“, rekao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, onima koji su ubili Ćuruviju to nije jedino ubistvo jer su izvršili i mnoga druga.

„Mi još uvek imamo NN lice koje je izvršilo ubistvo. Nadam se da će ovaj ponovljeni postupak doneti neke nove stvari u istrazi, ali očigledno da neko sprečava da se sazna istina o ubistvu Ćuruvije”, rekao je Bodrožić.

Bodrožić je podsetio da se stalno povećava broj napada na novinare u Srbiji, te da ih je samo prošle godine bilo 189.

Od tih napada, 32 je bilo fizičke prirode, a neverbalnih pretnji 50.

Obeležene 22 godine od ubistva Ćuruvije

Predstavnici Nezavisnog udruženje novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija polaganjem venaca i paljenjem sveća obeležili su godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije, u Svetogorskoj 35, u Beogradu, na mestu gde je pre 22 godine ubijen.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i predsednik ANEM Veran Matić pozvao je sud da ubrza donošenje presude.

„Opstrukcija ovog slučaja postoji od trenutka ubistva do danas. I sada imamo snažne aktivnosti Državne bezbednosti koja je preživela bilo u institucijama, bilo van njih u neformalnim centrima moći, štiti optužene u ovom slučaju i ne dozvoljava da se pojavi više dokaza, a štiti i četvrtooptuženog koji je u bekstvu od početka suđenja“, rekao je Matić.

Matić je istakao da je Komisija u MUP više puta insistirala da se Interpolova poternica realizuje, da se locira Miroslav Kurak i da se privede pravdi u našoj zemlji, a izrazio je nadu da se na tome radi.

Naglasio je da pravda neće biti zadovoljena dok svi ne budu u zavtvoru sa pravosnažnim presudama na dug vremenski rok.

„Apel naše profesije je da obratimo pažnju na sve više pretnji i pritisaka prema našim kolegama i da nikadane dozvolimo da se ovakve stvari u našoj zemlji događaju“, rekao je Matić.

(Beta, FoNet)