Skip to main content

Bivši logoraši logora Omarska traže izgradnju memorijalnog centra

Info 06. avg 2022.
2 min čitanja

"Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba"

Udruženja bivših logoraša u Bosni i Hercegovini iz Prijedora i okoline obilježili su 30 godina od zatvaranja logora Omarska.Raspuštanje logora Omarska počelo je 6. avgusta 1992. godine prebacivanjem preživjelih logoraša iz Omarske u logore Manjača i Trnopolje.

Do 21. avgusta 1992., kada je i posljednji zatočenik napustio Omarsku, u logoru je bilo zatočeno više od 3.300 civila, Hrvata i Bošnjaka sa područja Prijedora i okoline, a oko 800 ih nije preživjelo torture.

Iz Saveza logoraša u BiH, Regionalnog saveza logoraša regije Banja Luka, Udruženja logoraša „Prijedor’92.“, Udruženja logoraša Kozarac te Udruženja građana “Sedra” kažu da žele na “lokaciji jednog od najzloglasnijih koncentracionih logora smrti, obilježiti i podsjetiti na počinjene zločine i neopisivi teror počinjen u ovom koncentracionom logoru”.

“Povezanost i uslovljenost logora i mjesta stradavanja logoraša na širem području Krajine i Prijedora je evidentna, nedvosmislena i jasno dokazana”, navode udruženja.

Torture i strijeljanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru Omarska su poznate i dokazane od stotina logoraša, živih svjedoka na sudu u Hagu, ali i pored tih zajednički preživljenih i pretrpljenih tortura, “duhovi podjele” države i danas postoje u našem užem i širem okruženju, poručuju.

Logoraši su na godišnjicu zatvaranja još jednom istaknuli da je izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svim svojim članicama, stavlja na raspolaganje svim konstruktivnim snagama našeg društva i prihvata svoju ulogu i poziciju, a od političkih i drugih vođa tražimo da obećano ispunjavaju, jer obećano je dug, navodi se u saopćenju.

Po odluci Kriznog štaba tadašnje opštine Prijedor ustanovljeni su logori Omarska, Trnopolje i Keraterm, a službeno ih je osnovao 30. maja 1992. načelnik policije u Prijedoru Simo Drljača, koji je poginuo tokom pokušaja da ga se uhapsi, a nakon što je protiv njega Tribunal u Hagu podigao optužnicu.

Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri nakon što je njihov predmet iz Haškog Tribunala prebačen na Sud BiH.

(Radio Slobodna Evropa)