Skip to main content

Gončarenko: Podneo sam predlog parlamentu Ukrajine o priznanju Kosova

Planeta 06. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Nekorektno porediti Kosovo i Ukrajinu sa okupiranim teritorijama"

Podneo sam ukrajinskom parlamentu predlog zakona o priznavanju nezavisnosti Kosova, kazao je Oleksij Gončarenko ukrajinski poslanik i potpredsednik Komiteta za migracije, izbeglice i raseljene (PACE).

Ukrajina, naveo je u objavi na Tviteru, deli zapadne vrednosti ​​​i podržavaće demokratiju bilo gde u svetu. „Nadam se da će Ukrajina što pre priznati nezavisnost Kosova“, napisao je Gončarenko.

Poslanik “Evropske solidarnosti” smatra da “Ukrajina mora da prizna nezavisnost Kosova. Ja sam predao odgovarajući predlog zakona u Vrhovnoj radi“, rekao je poslanik, prenosi Evropska pravda.

On napominje da je Međunarodni sud pravde UN 2010. priznao da deklaracija o nezavisnosti Kosova usvojena 17. februara 2008. nije prekršila međunarodno pravo, rezolucije ili akte.

“Ukupno 22 od 27 država članica EU priznale su njenu nezavisnost sa razlogom. I mi želimo da se držimo toga. Kosovo priznaju i SAD, Kanada i Velika Britanija. Stoga će sledeći korak Ukrajine biti priznanje državni suverenitet Kosova i iskazivanje međunarodne podrške“, tvrdi Gončarenko.

On kaže da je nekorektno porediti Kosovo i Ukrajinu sa okupiranim teritorijama.

„Ovo nije ista situacija kao na Kosovu iu Srbiji. Kosovo zaista ima pravo na svoju nezavisnost“, smatra on.

(Danas, foto: Pixabay)