Skip to main content

Linglong trvdi da posluje zakonski u Zrenjaninu, aktivisti im ne veruju

Info 06. avg 2022.
2 min čitanja

"Oni su naveli da će uvek poslovati po strogim principima, poštujući pravila i regulative"

Kompanija Linglong odbacila je navode Građanskog preokreta da krše propise i da otpadne vode sa gradilišta fabrike guma u Zrenjaninu direktno ispuštaju u Begej. Oni su naveli da će uvek poslovati po strogim principima, poštujući pravila i regulative i da će strogo voditi računa o zajednici u kojoj posluju.

Navode aktivista, koji su objavili video snimak kanala i cevi za odvođenje otpadne vode iz Linlonga, odbacilo je prethodnih dana i JKP „Vodvod i kanalizacija“ iz Zrenjanina trvdeći da je nemoguće da se otpadne vode izlivaju u Begej jer su atmosferska i fekalna kanalizacija odvojene.

Povodom oglašavanja kineske kompanije Građanski preokret je naveo da Linglong gradi svoju fabriku autoguma u Zrenjaninu kršeći veći broj zakona u oblasti građevinarstva, zaštite životne sredine i ljudskih prava.

„Pokrajinski građevinski inspektor ustanovio je prošle godine na gradilištu te kompanije izgradnju osam objekata na preko 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole, što je protivno Zakonu o planiranju i izgradnji i krivično delo. Fabrika se podiže bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, što je protivno Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu. Na gradilištu te fabrike ustanovljen je nehumani odnos prema građevinskim radnicima iz Vijetnama, uz sumnju na trgovinu ljudima u cilju radne ekploatacije, što je protivno zakonima Srbije“, navode u svom najnovijem reagovanju aktivisti Građanskog preokreta.

Oni podsećaju da je na gradilištu te fabrike utvrđeno i snimcima potkrepljeno krivično delo zlostavljanje životinja, te da su u blizini gradilišta te fabrike stranci u maskirnim uniformama više puta zaskakali novinare i sprečavali ih da se slobodno kreću i obavljaju svoj posao, što je zabranjeno zakonima Srbije.

„Linglong je i u svojoj matičnoj državi optužen da je svesno zagađivao životnu sredinu jer mu je fabrička kanalizacija bila tretirana samo u septičkoj jami, nakon čega se mešala s vodom za hlađenje proizvodnih pogona i tako ispuštala u reku Luoshan. Te optužbe je iznelo kinesko ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine 2018. godine u svom izveštaju o kršenju mera za kontrolu zagađenja“, navode u Građanskom preokretu.

(Danas)