Skip to main content

BIRODI: Potreban mehanizam za uzbunjivače u izbornom procesu

Aktuelno 25. mar 2017.
< 1 min čitanja

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas da se uspostavi Mehanizam podrške uzbunjivačima, koji žele da iznesu dokaze o kršenju izbornih procedura i zloupotrebi ovlašćenja od institucija koje se staraju o integritetu izbornog procesa.

BIRODI je u saopštenju za javnost naveo da taj mehanizam treba da se odnosi na državne službenike, državne funkcionere, članove izbornih komisija, zaposlene i angažovane u Agenciji za borbu protiv korupcije, REM, javni sektor, na zaposlene u agencijama za marketing i istraživanja javnog mnjenja, na članove političkih partija.

Ta organizacija je najavila da će svim institucijama dostaviti liflet sa detaljnim informacijama o mehanizmu podrške uzbunjivačima, tačnije pravnoj, medijskoj i međunarodnoj podršci svakome ko ukaže na štetne radnje koje dovode u pitanje legalnost izbornog procesa.

BIRODI je ovu inicijativu uputio povodom Prvog međunarodnog dana uzbunjivača, 24. marta, koji je inicirala Koalicija za zaštitu uzbunjivača na prostoru Jugoistočne Evrope.

Podsetili su da je Srbija usvojila Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Detaljnje informacije mogu se pronaći na portalu http://integrist.net/uzbunjivaci-za-regularnost-izbornog-procesa/

(Autonomija)