Skip to main content

Bilčik: Neće biti novih pregovora u međustranačkom dijalogu, dokument solidan

Aktuelno 22. sep 2021.
3 min čitanja

Jedan od evropskih posrednika u dijalogu srpske vlasti i dela opozicije Vladimir Bilčik izjavio je da 16 objavljenih mera za unapređenje izbornih uslova predstavlja solidan dokument i da novih pregovora neće biti.

“Razumem da nisu svi zadovoljni i srećni, ali to je prirodan ishod. Važno je reći da se ne vraćamo da pregovaramo o novom dokumentu. Vratićemo se da proverimo kako ide sprovođenje. Dokument je realističan”, rekao je Bilčik televiziji N1.

Komentarišući optužbe da je radni dokument sa 16 mera za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, navodi da “odbija da bude uvučen u domaće političke obračune”.

“Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada”, rekao je Bilčik i potvrdno odgovorio na pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji.

On je kazao da su evropski posrednici “mesecima radili na procesu međustranačkog dijaloga u Srbiji” i da su “proveli nebrojene sate razgovarajući sa svim relevantnim političkim akterima”.

“Razgovarali smo sa onima koji su u Narodnoj skupštini, i sa ovima što nisu u parlamentu. Sa onima koji su bojkotovali izbore i sa onima koji su spremni da učestvuju”, naveo je Bilčik.

Dodaje da su evroparlamentarci na samom početku dijaloga stavili do znanja da žele najbolji mogući dogovor pred predstojeće izbore.

“Jedna od stvari koju smo imali u vidu je da treba da imamo sporazum najkasnije šest meseci pre izbora. U ovom trenutku je jasno da će do izbora gotovo sigurno doći početkom aprila. Približavamo se kraju septembra, pa je krajnje vreme da se postigne jedan broj konkretnih koraka kako bismo mogli da poboljšamo uslove za političku utakmicu”, naveo je.

Bilčik je rekao da je cilj razgovora bio da se svima obezbede jednaki uslovi za učestvovanje na predstojećim izborima.

Ukazao je da su evropski posrednici sagovornicima u Srbiji jasno stavili do znanja da se neće vraćati kako bi diskutovali o nekom drugom dokumentu.

“Tih nekoliko dana je bilo veoma naporno. Ipak, nije da nismo ništa postigli. Pre nekoliko nedelja nismo imali ništa u rukama. Sa svima smo se angažovali po cilju postizanja sporazuma, i imamo 16 konkretnih tačaka, što je mnogo više nego što smo imali pre nekoliko nedelja. Imamo vrlo solidan radni dokument i napravili smo prostor za opoziciju da se vrati”, naveo je Bilčik.

Dodao je da opozicija ima šansu da učestvuje u Republičkoj izbornoj komisiji i da bude angažovana u pripremi novog Pravilnika za javni servis.

Izrazio je nadu da će izbori biti održani uz prisustvo svih političkih snaga i da će Skupština Srbije biti reprezentativnija.

“Ono što smo sastavili je po nama realističan, moguć i sprovodiv ishod, imajući u vidu realnost u politici Srbije. Situacija u raspodeli moći je potpuno asimetrična. Imate vladajuću većinu koja potpuno kontroliše institucije, i to je rezultat, između ostalog, i prethodnih izbora, na kojima opozicija nije učestvovala. Mislim da naš dokument omogućava povratak opozicije u političku utakmicu”, rekao je Bilčik.

On je kazao da će se predstavnici EP potruditi da sve što je napisano u dokumentu bude ispoštovano i sprovedeno tokom izbora.

“Kada smo krenuli u ove razgovore, uključujući one sa vladajućom većinom, bilo je više crvenih linija, i uspeli smo da ih pređemo. Znamo da ishod nije savršen, nema potpuno zadovoljnih, ali smo ipak pomerili stvari. Sačekaćemo odgovor opozicije. Razumem da postoji nezadovoljstvo na političkoj sceni, ali mi samo tražimo direktno, pošteno i otvoreno učešće”, naveo je Bilčik.

Dodao je da delegacija EP očekuje da dobije poziv kako bi pratila predstojeće izbore u Srbiji.

“Nadam se da opozicija može da iskoristi prostor koji smo dokumentom stvorili. Ukoliko opozicija odluči da bojkotuje izbore, ne samo naš proces, već i naredne izbore, ne vidim kako je moguće da se bilo šta promeni u korist građana Srbije”, rekao je Bilčik za N1.

Od 16 mera za poboljšanje izbornih uslova, koje su evropski posrednici usaglasili sa vlastima, uzimajući u obzir deo predloga opozicije, ključne su osnivanje privremenog tela za nadzor medija i privremena izmena sastava Republičke izborne komisije.

Od tri vodeće opozicione stranke, taj dokument su odbacile Stranka slobode i pravde i Narodna stranka, dok je Srpski pokret Dveri naveo da će do kraja septembra odlučiti da li će učestvovati u primeni dogovorenog.

(Beta, foto: N1)