Skip to main content

Bešlin: Abazović ide na poklonjenje Vučiću i rukoljub Porfiriju, a može i obrnuto

Jugoslavija 27. jun 2022.
2 min čitanja

Istoričar Milivoj Bešlin predstojeću posjetu premijera Dritana Abazovića Srbiji vidi kao odlazak na poklonjenje Vučiću. Kao domet ove posjete Bešlin za Antenu M navodi da će Abazović po povratku iz Beograda još manje insistirati na ispunjavanju uslova koji su Crnoj Gori potrebni za proces pristupanja Evropskoj uniji, te umjesto toga otvara teška i bolna pitanja poput pristupanja Otvorenom Balkanu i ugovora sa Crkvom Srbije, koja će još više udaljiti Crnu Goru od EU.

Na pitanje kako objašnjava to što je Abazović već treći premijer koji dolazi u zvaničnu posjetu Beogradu, dok sa druge strane godinama nema uzvratne posjete. Bešlin kaže da nije siguran da Abazović zapravo i dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

“Mislim da on prije svega dolazi na poklonjenje Aleksandru Vučiću ili na rukoljub patrijarhu Porfiriju, a može i obrnuto. Nijesam čak ni ironičan, hoću da kažem da je tu riječ o velikoj nesrazmjeri i da nema govora o nekavom reciprocitetu u odnosima. Dakle, tri premijera Crne Gore su, koliko se sjećam, bili ili dolaze u zvaničnu posjetu Srbiji. Jedan je bio u pokušaju ravnopravnih odnosa, govorim o Dušku Markoviću, dok druga dvojica, Zdravko Krivokapić i Abazović, dolaze poniženi i potčinjeni na neku vrstu poklonjenja onima koji su ih, na kraju krajeva, i doveli na vlast. Dakle, poslije tri crnogorska premijera, mi nemamo nijednog premijera Srbije koji ide u uzvratnu posjetu i to govori da Srbija i Vučićev režim Crnu Goru godinama u kontinuitetu posmatra kao svoje unutrašnje pitanje”, rekao je Bešlin.

To znači i da su dometi ove posjete udaljavanje Crne Gore od puta ka EU, smatra Bešlin.

“Dometi posjete mogu biti samo da će poslije nje Dritan Abazović još manje u Crnoj Gori insistirati na ispunjavanju uslova koji su joj potrebni za proces pristupanja Evropskoj uniji, a podsjećam da je Crna Gora trenutno jedina država zapadnog Balkana kojoj se nudi realna perspektiva članstva. Umjesto koncentracije ove Vlade na ispunjavanje evropskih uslova, Abazović otvara bolna i teška pitanja koja su potpuno irelevantna za proces pridruživanja i čak će udaljiti Crnu Goru od evropske integracije. To su pitanja pristupanja Vučićevom i Raminom “Otvorenom Balkanu”, odnosno velikoj Srbiji i velikoj Albaniji, i pitanje ugovora sa državnom crkvom Srbije”, rekao je Bešlin.

On se nada da Abazović neće po dolasku u Beograd provesti tri sata u podrumu beogradskog aerodroma, kao većina poslanika crnogorskog parlamenta uz izuzetak poslanika DF-a i URE. Dodaje da ako bi Srbija htjela da pokaže minimum dobre volje, za početak bi mogla da Crnoj Gori izruči nekog od visokorangiranih kriminalaca, .

“Recimo bivšeg predsjednika državne zajedice. Ili bi Vučić mogao da ispuni obećanje iz oktobra 2016. godine da će dokaze o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, koje Srbija ima, isporučiti državnim organima Crne Gore”, kazao je Bešlin.

Zaključio je da “nema otvorenog Balkana ako regionu nudite pesnicu umjesto otvorene ruke i dobre volje”. 

(Antena M, foto: Gradski portal)