Skip to main content

Zelenski liderima G7: Učinite sve što možete da se pre kraja godine okonča rat u Ukrajini

Planeta 27. jun 2022.
2 min čitanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Grupe sedam vodećih svetskih privreda (G7) da “učine sve što mogu” da bi se pre kraja godine okončao rat koji pustoši Ukrajinu, rekli su izvori sa samita u Nemačkoj.

Zelenski, koji se preko video linka uključio na samit G7 u Elmau u Bavarskoj, “uputio je veoma snažnu poruku da moramo da učinimo sve da pokušamo da okončamo ovaj rat pre kraja godine”, navodi isti izvor, javila je agencija Frans pres.

Ukrajinski predsednik je takođe pozvao lidere G7 da “pooštre sankcije” Moskvi.

Lideri G7 su se obavezali da će dugoročno podržavati i pomagati Ukrajinu.

Rusija je 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu, a mnoge zapadne zemlje osim što su prihvatile izbeglice, šalju Ukrajini oružje i sredstva za odbranu zemlje.

Zelenski liderima G7 rekao da nije vreme za pregovore sa Moskvom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas liderima Grupe sedam vodećih svetskih privreda (G7) da nije došlo vreme za pregovore sa Rusijom, saopštilo je francusko predsedništvo.

“Predsednik Zelenski je svima dao odgovor koji je bio vrlo jasan, a to je da danas nije vreme za pregovore”, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Kako se navodi, Zelenski je rekao da će Ukrajina pregovarati kada bude u mogućnosti da to uradi, odnosno kada konsoliduje svoje pozicije.

G7: Podrška Ukrajini koliko bude potrebno

Lideri Grupe sedam vodećih svetskih privreda (G7) obećali su danas “da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini koliko bude potrebno”.

U zajedničkom saopštenju sa samita u Elmau, u Nemačkoj, lideri G7 su izrazili “duboku zabrinutost” pošto je Rusija objavila da bi mogla da prebaci nuklearne rakete u Belorusiju.

G7 je zatražio od Rusije da dozvoli “slobodan prolaz” poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da bi se izbeglo pogoršanje globalne krize sa hranom.

“Hitno pozivamo Rusiju da bezuslovno prekine napade na poljoprivrednu i saobraćajnu infrastrukturu i dozvoli slobodan prolaz poljoprivrednih dobara iz ukrajinskih crnomorskih luka”, saopštili su lideri G7.

(Beta-AFP)