Skip to main content

Bebac: Ministarstvo da hitno da instrukcije oštećenim roditeljima

Aktuelno 13. jul 2021.
< 1 min čitanja

Roditeljski portal Bebac uputio je dana apel Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju da što hitnije da instrukcije koje su neophodne roditeljima oštećenim neustavnim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodici.

„Svi oštećeni roditelji imaju pravo na obeštećenje, ali su usled nedostatka instrukcija prinuđeni da traže savete advokata te se tako izlažu dodatnim troškovima. Napominjemo da su među oštećenima mame koje su na porodiljskom odsusutvu dobijale naknadu i manju od 1.000 dinara“, navodi se u saopštenju.

Uz napomenu da je rok za podnošenje zahteva za obeštećenje za ovu grupu roditelja kraj novembra posle čega će oštećene mame izgubiti pravo na naknadu štete, apelovano je na Ministarstvo da što pre izda jasna uputstva, kako bi svi oštećeni roditelji iskoristili svoje pravo u predviđenim rokovima.

Nakon usvajanja Izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a usled odluke Ustavnog suda koji je određene odredbe proglasio neustavnim, brojne porodice u potrazi su za načinom za obeštećenje.

Sve mame koje su dobijale naknadu manju od minimalne zarade tokom porodiljskog odsustva, roditelji dece sa smetnjama u razvoju koji su bili uskraćeni za jednu od dva prava koja im pripadaju i poljoprivredne osiguranice kojima se obračunavala naknada na osnovu dužeg perioda obračuna imaju pravo na obeštećenje i isplatu razlike, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sporan Zakon sa svim neustavnim odredbama bio na snazi duge tri godine, pa se očekuje da broj oštećenih porodica nije mali.

„Nedopustivo je da se nakon svega oštećene mame upućuju na advokate, kako bi došle do obeštećenja. Prema informacijama koje smo dobili od službenika Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, instrukcije još uvek nisu urađene, pa tako ni dostavljene nadležnim opštinskim i gradskim službama dečje zaštite“, upozorili su sa portala Bebac.

(Autonomija)