Skip to main content

Bebac: Država ne želi da zaustavi kašnjenje naknada za trudnice

Građani 06. okt 2023.
2 min čitanja

"Nedostatak jasnog zakonskog okvira ostavlja prostor za zloupotrebu, i posledično, trudnice plaćaju cenu neefikasnog sistema"

Iako proces promene Zakona o zdravstvenom osiguranju uveliko traje niko od nadležnih se nije setio da promeniti deo zakona zbog kojeg trudnicama kasne naknade na bolovanju, saopštio je portal „Bebac“ koji je tim povodom uputio i dopis Ministarstvu zdravlja, Vladi i Skupštini Srbije.

U dopisu se navodi da se posle jučerašnje odluke Vlada da usvoji izmene zakona koje skraćuju bolovanja građanima kako „ne bi dolazilo do zloupotrebe”, niko od nadležnih nije setio da reši problem naknada za trudnice i spreči kršenje njihovih prava.

„Bebac“ je saopštio da država ignoriše probleme trudnica.

„Zanemarivanjem problema trudnica Ministarstvo zdravlja pokazalo je potpunu nebrigu prema trudnicama i njihovim pravima, nkao i nemar i nezainteresovanost sistema da ugrožene grupe građana ostvare svoja prava. Država je ovog problema svesna, jer su do rešenja želeli da dođu promenama zakona o zdravstvenom osiguranju čiji su nacrt napravili još pre dve godine. Tada je ustanovljeno da se kašnjenje može rešiti tako što će država isplaćivati naknade nevezano od poslodavca. Na taj način buduće mame, koje su na održavanju trudnoće, ne bi zavisile isplate poslodavaca i na taj način bi dobile finansijsku sigurnost. Međutim, od tih rešenja u ovogodišnjim izmenama zakona nema ništa. Rešavanje problema trudnica se ne pominje nigde“, navodi se u dopisu.

Oni ističu i da je država pre dve godine u nacrtu Zakona želela i da pojednostavi procedure i uspostavi rokove za predavanje dokumentacije koju poslodavac mora predati RFZO kako bi isplata nakande bila redovna.

“ Ovaj rok trenutno ne postoji. Upravo zbog toga što poslodavci imaju neuređen rok za dostavljanje obračuna Fondu, trudnice svoju platu čekaju duže nego što bi trebalo. Ovaj nedostatak jasnog zakonskog okvira ostavlja prostor za zloupotrebu, i posledično, trudnice plaćaju cenu neefikasnog sistema. Najviše zabrinjava to što se ovo neuređeno stanje odvija i u državnim firmama, gde se očekuje uzornost i visok stepen zaštite prava trudnica. Umesto toga, često najduža kašnjenja trudnice imaju upravo u tim firmama, što je poražavajuć dokaz birokratske nesposobnosti“, navodi „Bebac“.

Oni ukazuju i na to da je dovoljno da se zakon stavi pet novih reči „u roku od 30 dana”, koliki bi bio rok da poslodavac preda dokumentaciju RFZO-u, a što bi dovelo do toga do kašnjenje naknada postane znatno ređa pojava koja bi promenila sudbine mnogih trudnica.

(N1)