Skip to main content

Lajčak: Region Zapadnog Balkana ne izgleda dobro

Jugoslavija 06. окт 2023.
2 min čitanja

"Događaj od 24. septembra nije bio nesrećan slučaj nego ozbiljna, namerna stvar koju treba dobro istražiti"

Region Zapadnog Balkana ne izgleda dobro i svi se plaše da mogu oživeti duhovi prošlosti, ocenio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, prenosi RSE.

On je na 2BS Forumu u Budvi poručio da se situacija između Srbije i Kosova pogoršala nakon sukoba na severu Kosova 24. septembra, što je „izazov za ceo region a ne samo za te dve države“.

„Nažalost, nakon tog događaja situacija je užasna. Sada je najvažnije utvrditi činjenice i izvući zaključke i posledice. S jedne strane treba da radimo na normalizaciji i dijalogu a s druge strane imamo eskalaciju“, naveo je Lajčak, prenosi RSE.

Srbija negira umešanost u napad za koji je odgovornost preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

On je 3. oktobra saslušan pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, zadržan u pritvoru 48 sati, nakon čega je pušten, ali bez pasoša i uz zabranu da odlazi na Kosovo.

Lajčak je kazao da događaj od 24. septembra nije bio nesrećan slučaj nego ozbiljna, namerna stvar koju treba dobro istražiti.

Na konkretno pitanje šta bi se moglo promeniti, Lajčak je kazao da u sadašnjim okolnostima nije u redu da Kosovo bude pod negativnim merama EU, te da je jedna od mogućnosti vezana i za sankcije, „koje bi podržao“.

Komentarišući optužbu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je pristrasan i da staje na stranu Srbije u dijalogu, Lajčak je rekao da „kada se nekome ne sviđa neka poruka onda napadate onoga ko je poruku doneo“.

„Dijalog se vodi od 2011. U međuvremenu su promenjene vlade i na Kosovu i Srbiji, promenile su se i evropske strukture. Ali dijalog jeste jedini put. Evropske budućnosti nema bez dobrih odnosa Kosova i Srbije i nema normalizacije bez dijaloga“, kaže.

To je, naglasio je, „izazov za celi region a ne samo za Srbiju i Kosovo“.

„Tokom posete Americi sastao sam se sa svih šest predsednika sa Zapadnog Balkana i svi su zabrinuti zbog situacije na severu Kosova. To čini da region uopšte ne izgleda dobro. To je loše i za proširenje“, podvukao je izaslanik EU.

Na opasku voditeljke da se ne vidi mogućnost postizanja dogovora, Lajčak je odgovorio „videćete“.

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor je, u okviru istog panela, poručio da „na Kosovu treba sprovesti nezavisnu istragu“.

„Ako bi na kraju bilo jasno da iza svega stoji Srbija i rukovodstvo Srbije, da je htela da primjenom snage promeni stvari na Kosovu, to bi bio ‘game changer’. To bi značilo da je došlo do neke odluke u Beogradu da zapravo nema mesta za Srbiju u EU, nego da ostaje u jednoj interesnoj sferi Moskve, što bi bila žalosna vest“, kaže Pahor.

(RSE, Foto: Beta)