Skip to main content

BAJATOVIĆ: Nije separatizam što želimo jaku Vojvodinu

Autonomija 11. сеп 2008.
3 min čitanja

Dušan Bajatović, predsednik vojvođanskih socijalista

Lider vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović odbacio je kritike Demokratske stranke Srbije koja ga je prozvala zbog podrške novom statutu AP Vojvodine. Naime, poslanik DSS-a Željko Tomić osudio je Bajatovića što je „izrazio zadovoljstvo” predlogom novog pokrajinskog statuta, ocenivši da takav stav predstavlja „pristajanje SPS-a na fazno stvaranje nezavisne države Vojvodine”.

– Novi statut APV nije i ne može biti separatistički dokument – izjavio je Bajatović za „Dnevnik”. – Najpre, izrada tog akta je posledica novog Ustav i Ustavnog zakona, što znači da je, dakle, reč o obavezi Skupštine Vojvodine. Drugo, tekst ne predviđa nikakva državna obeležja, poput dvodomih skupština, predsednika, pune sudske vlasti… U njemu su naprosto opisane izvorne nadležnosti koje garantuje najviši pravni akt Srbije i ja ne vidim kako bi se to one mogle pretvoriti u nekakav institucionalizovani separatizam.

Demokratska stranka Srbije kao ključni argument u prilog svojoj tvrdnji o „stvaranju nezavisne Vojvodine” navodi preimenovanje Izvršnog veća u pokrajinsku vladu?
– To su gluposti. Ovde su bitne nadležnosti, a ne kako ćete nečemu tepati. Ukoliko nadležnosti pokrajinske vlade ničim ne narušavaju okvire definisane Ustavom i zakonskim aktima Republike Srbije – a to je činjenica – potpuno je besmisleno govoriti o „uznemiravanju javnosti” zbog toga što ćete pokrajinske sekretare ubuduće zvati pokrajinski ministri. Zapravo, ono što je ranije nedostajalo u toj priči o autonomiji Vojvodine bila je supervizija države, odnosno kako će država zaštititi svoje interese. Sada je, međutim, definisana i ta supervizija, koja se ogleda kako u pravima Skupštine Srbije, koja će, u krajnjem, odlučivati i o sudbini ovog predloga statuta, tako i u ulozi Ustavnog suda Srbije. Interesi Srbije su, dakle, dovoljno dobro zaštićeni i ovde, ponavljam, nema ni govora o nekakvom separatizmu.

Zapitao je DSS i “da li će ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržati ideju stvaranja nezavisne policije u Vojvodini”?
– Statutom APV nije predviđeno formiranje vojvođanske policije, tako da uopšte ne razumem šta su napali. Dakle, Vojvodina neće imati ni svoju policiju, ni svoju vojsku, ni inostrane poslove, ni centralnu banku, ni monetu… Ali autonomije nema bez imovine, određenih nadležnosti i nekih prihoda. Inače, autonomija nije tu da bi se tako zvala, a pojedinci imali sinekure, već je njen zadatak da doprinese opštem boljitku i efikasnijem rešavanju problema običnih građana. U tom kontekstu ne sme se smetnuti s uma ni da novac iz nekih veoma izdašnih fondova Evropske unije mogu da povlače samo ekonomski zaokružene regije.. Upravo zato mi i volimo da definišemo Vojvodinu kao zaokruženu evropsku regiju, što, naravno, nikako ne znači da je ona van Srbije. Niti će ikada biti

Mnogo je teških reči palo i na račun ideje da Vojvodina ima svoje predstavništvo u Briselu?
– Zaista sam umoran od svih tih besmislenih insinuacija. Pa valjda već i vrapci znaju da sve evropske regije imaju svoja predstavništva u sedištu EU, da ih imaju i svi veliki gradovi. I kamo sreće da, kada dođe vreme, odnosno kada Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, svoje lobiste, pa čak i svoja oficijelna predstavništva tamo gde se odlučuje o parama imaju i Beograd, i Novi Sad, i Niš, i Kragujevac… Ta predstavništva ni na koji način ne mogu da ugroze državu Srbiju, ali zato značajno mogu da doprinesu zastupanju naših ekonomskih interesa.

Da li će poslanici SPS-a podržati novi tekst statuta u Narodnoj skupštini?
– Naravno da onaj ko primarno stoji iza novog statuta – a to je DS – mora voditi računa o tome da je nužno obezbediti podršku i u republičkom parlamentu. Stoga je veoma dobro što se prethodno ide na javnu raspravu, kako bi svi zainteresovani na vreme dali svoj sud o predloženom tekstu. Ali, čak i ako govorimo o ponuđenoj verziji teksta, ne vidim problem da Socijalistička partija Srbije za njega glasa.

Liga nema snage da ugrozi državu

– Besmisleno je to spočitavanje aktuelnoj vojvođanskoj administraciji da vodi autonomašku politiku. Pa ko su autonomaši u Vojvodini? Ako gledamo dominantne stranke u pokrajinskoj vlasti, u tu kategoriju DS naprosto ne spada. Jer, pogledi DS-a i SPS-a na autonomiju Vojvodine poklapaju se u 95 procenata detalja. A mi sigurno nismo autonomaši. Ne može se reći ni da su to manjinske zajednice, jer one samo traže manjinska prava, čemu principijelno niko ne može ništa da zameri. Dakle, ostaje Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja u svom programu zagovara ideju Vojvodine republike, ali je LSV na prethodnim izborima pokazao koji su mu dometi, a to svakako nije snaga koja može da ugrozi državu Srbiju.

Prošlo je vreme busajućeg patriotizma

– Nemajući šta drugo da ponude, autori prozivki na račun teksta novog pokrajinskog statuta lansiraju smešne priče o izdaji i koječemu sličnom, zaboravljajući, izgleda, na to da je u Vojvodini nekakva izdaja moguća samo ako srpski narod izda sam sebe! Ako ćemo svaki postupak koji nije pod kontrolom određene političke opcije proglasiti za izdaju, ili ako ćemo svaku ostrašćenost proglasiti za politiku, onda nemamo realnu šansu da stignemo daleko. Ako cena vlasti treba da bude promocija primitivizma, da moj narod bude siromašan, nezaposlen, bedan, jadan i besperspektivan, onda u toj priči ne želim da učestvujem. Odbrana naših nacionalnih interesa ne može se više svesti na pušku i puke političke optužbe. Nama trebaju saveznici u svetu, kao i dobro osmišljena državna i nacionalna politika koja ima jasne ciljeve. Jedan od tih ciljeva mora da bude jačanje ekonomske snage države i povećanje standarda građana. A toga bez Vojvodine kao istinskog motora Srbije – nema.

(Dnevnik)