Skip to main content

Agošton: Dva preduslova za zakon

Info 11. сеп 2008.
< 1 min čitanja

agoston.jpgPredsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton predložio je u pismu upućenom lideru Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanu Pastoru da tri vojvođanske mađarske stranke, članice Mađarske koalicije, održe konsultacije i usaglase stavove o sadržaju Zakona o nacionalnim savetima, još pre nego što ministar za ljudska i manjinska prava bude imenovao ekspertsku radna grupu za pripremu nacrta zakonskog teksta.
U pismu Pastoru, Agošton iznosi stav da bi dva zahteva trebalo da predstavljaju minimum „ispod kojeg se ne može ići“, kada je o definisanju ovog zakona reč. Prvi je da se manjinski nacionalni saveti biraju na neposrednim, tajnim izborima, a drugi da manjinski (mađarski) birački spisak, kao dela opšteg biračkog spiska, treba da sastave nadležni organi vlasti.
„Bez ispunjavanja ovih preduslova nacionalni saveti ne mogu da postanu predstavnički organipersonalne (mađarske) autonomije na nacionalnoj osnovi, koja ne zahteva teritorijalno razgraničenje“ – ocenio je predsednik DSVM-a.

(www.vajdasagma.info)