Skip to main content

Azem Vllasi: Vučić nastoji u potpunosti odvojiti sjever Kosova i pretvoriti ga u neku vrstu RS-a

Jugoslavija 20. дец 2022.
2 min čitanja

Politički analitičar i nekadašnji visoki dužnosnik Azem Vllasi komentirao je dešavanja na sjeveru Kosova te je poručio kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić namjerava da sjeverni dio Kosova u potpunosti odvoji od prisustva kosovskih vlasti.

U autorskom tekstu za prištinski list Koha ditore, Vllasi je pojasnio kako se strategija Srbije i vlade ove države prema Kosovu i Albancima nimalo ne razlikuje od onih iz vremena Slobodana Miloševića.

„Vllasi je rekao da je Milošević ‘izgubio rat 1998-1999. godine na Kosovu, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio Rezoluciju broj 1244, kojom je u potpunosti suspendovana institucionalna vlast Srbije (SRJ) nad Kosovom, zbog zločina počinjenih nad Albancima“, rekao je Vllasi, prenosi Danas.

Dodao je da je uslijedilo stavljanje Kosova pod zaštitu i privremenu upravu UN-a i pod upravu Vijeća sigurnosti, vođeni su razgovori koje je vodio Marti Ahtisari i 2008. Kosovo je proglasilo državnu nezavisnost kao i ostale jedinice bivše jugoslavenske federacije.

„Cilj svih postupaka Srba sa sjevera kojima diriguje Vučić da se stvori utisak da je Kosovo nestabilna, problematična država, da su Srbi ugroženi od Albanaca i od Vlade i premijera Kosova, što ima za cilj formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, ne u skladu sa unutrašnjim ustavnim uređenjem Kosova, već kao jedini autoritet za Srbe, preko koga će Srbi priznati samo vlast Srbije“, naveo je.

Dodao je da povlačenjem Srba iz policije i drugih javnih službi na sjeveru Kosova, Vučić ima za cilj da ovaj dio odvoji od prisustva svakog segmenta moći Kosova i transformiše ga u neku vrstu „Republike Srpske“ u Bosni kao i da se pažnja međunarodnih posrednika u dijalogu sa suštinskih pitanja prebaci na ulogu „vatrogasaca“ za smanjenje tenzija.

„To su iste metode koje su korišćene protiv Kosova 1988-1989. godine, i u Kninu 1991. Vučić želi i namjerava da takvim ponašanjem i postupcima pomogne Putinu da skrene pažnju sa ruske agresije na Ukrajinu“, kazao je Vllasi.

(Klix.ba, Foto: N1)