Skip to main content

Prelević: Zakon o policiji uvodi Iliju Čvorovića i daje mu status službenika

Info 20. дец 2022.
< 1 min čitanja

Advokat Božo Prelević kaže za N1 da Nacrt zakona o policiji nije dobar, da se zakon ne menja zbog građana i profesionalaca, već zbog političara. „Ministar i stranka na vlasti imaće veća stedstva i za borbu protiv opozicije, protiv unutrašnjeg neprijatelja. Oni uvode Iliju Čvorovića, sada ga dižu na nivo nekakvog službenika“, naglasio je Prelević.

Novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima ne prestaje da okupira pažnju javnosti. To je bio razlog da MUP u ponedeljak održi konferenciju za novinare, s namerom da razjasni nedoumice u vezi sa brojnim novinama koje se uvode u krovni zakon o policiji. Međutim, umesto konkretnih, novinari su dobili vrlo uopštene odgovore na svoja pitanja.

Na pitanje da li vidi da se zakon menja zbog borbe protiv kriminalaca ili političkih protivnika, Prelević kaže:

„Pravo je izašlo iz filozofije, ovde je filozofsko pitanje kome i zašto treba ovaj zakon. Potreban je vlasti, a ne građanima, a potreban je radi kontrole tih istih građana. Ta priča o tri sesije ničemu ne služi, to nije javna rasprava“.

Prelevića podseća na film „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića i glavnog lika u toj drami, poznatog špijuna Iliju Čvorovića.

„Ovaj zakon se ne menja zbog profesionalaca, već zbog političara. Ministar i stranka na vlasti imaće veća sredstva i za borbu protiv opozicije, unutrašnjeg neprijatelja. Oni uvode Iliju Čvorovića dižu ga na nivo nekakvog službenika“, opisuje Prelević.

A, dodaje, zakon je i protiv službenika policije.

„Jer možete da kontrolišete službenike policije na način na koji niste mogli do sada. Takođe, smanjujete moć Unutrašnje kontrole, zakon je potčinjava ministru. Sve dobro iz evropskih modela su izbacili i sve su stavili pod jednu stranku. To je ono što nama ne treba. Zamislite Dijanu Hrkalović sa ovim zakonom“, navodi gost N1.

(N1, Foto: MC)