Skip to main content

Šef UN-a upozorava na prijetnju ekstremne desnice na Zapadu

Planeta 20. дец 2022.
2 min čitanja

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je na prijetnje koje predstavljaju ekstremno desničarske i bijele suprematističke grupe na Zapadu nakon što su vlasti u Njemačkoj otkrile grupu koja je planirala pokušaj državnog udara.

Šef UN-a, govoreći na svojoj godišnjoj konferencije za novinare u New Yorku, rekao je da je slučaj u Njemačkoj samo jedan primjer prijetnje koju ekstremna desnica predstavlja demokratskim društvima širom svijeta.

“Pokazalo se da najveća prijetnja terorizma danas u zapadnim zemljama dolazi od ekstremne desnice, neonacista i bijelih supremacista”, rekao je Guterres, piše Al Jazeera English.

“I mislim da moramo biti vrlo jasni i vrlo čvrsti u osudi svakog oblika neonacizma, bijelih supremacista, bilo kojeg oblika antisemitizma, antimuslimanske mržnje”, rekao je.

“Ovo je očigledno prijetnja i protiv te prijetnje se moramo boriti sa ogromnom odlučnošću”, dodao je.

Planirali nasilan ulazak u njemački parlament

Njemačko savezno tužilaštvo uhapsilo je 25 osumnjičenih ranije ovog mjeseca kada je hiljade policajaca izvršilo racije na 130 lokacija širom 11 njemačkih saveznih država protiv pristalica pokreta “Građana Reicha” (Reichsbuerger).

Građani Reicha ne priznaju Saveznu Republiku Njemačku i njene demokratske strukture.

Tužioci su rekli da su članovi pokreta osumnjičeni da su “izvršili konkretne pripreme da nasilno uđu u njemački parlament sa malom naoružanom grupom”.

Dodali su da su 22 uhapšene osobe njemački državljani i privedeni su pod sumnjom za “članstvo u terorističkoj organizaciji”, dok su još trojica navodno podržavali tu organizaciju, među kojima je i jedan ruski državljanin.

Prema izvještajima, zavjerenici su nastojali da formiraju “kompanije za domovinsku sigurnost” koje bi vršile hapšenja i pogubljenja nakon svrgavanja njemačke države.

Važnost društvenih mreža

Šef UN-a odgovarao je i na pitanje o tome da li smatra da Elon Musk, novi i nepredvidivi vlasnik Twittera, predstavlja prijetnju slobodi govora.

Guterres je rekao da društvene mreže imaju posebnu odgovornost da očuvaju slobodu medija i izbjegnu širenje mržnje na svojim platformama. Ali je odbio da se direktno osvrne na Muskovu podobnost da vodi globalnu društvenu mrežu.

“Moja preporuka svakom ko posjeduje bilo koju platformu je da se pobrine da se sloboda izražavanja, posebno novinara, poštuje i da govor mržnje, neonacizam, bijeli supremacizam, drugi oblici ekstremizma ne nađu put kroz te društvene platforme”, rekao je on.

„Nemam lična osjećanja u vezi sa tim ko upravlja platformom. Veoma me zanima kako se upravlja platformom.”

(Al Jazeera, Foto: Beta/AP)