Skip to main content

Obdukcija pokazala: Novinar Matijanić bi preživio da je hospitalizovan

Građani 14. avg 2022.
< 1 min čitanja

Nalaz obdukcije je pokazao da bi hrvatski novinar Vladimir Matijanić, koji je nedavno preminuo usljed zaraze koronavirusom, mogao da ostane živ da je na početku infekcije bio hospitalizovan.

Prema nalazu obdukcije, Matijanić bi mogao da preživi da je bio pod stalnim ljekarskim nadzorom i da je dobio odgovarajući lijek, piše portal Index.

Utvrđeno je da je imao virus korona, teški oblik obostrane upale pluća za koju se pretpostavlja da je posljedica zaraze ovim virusom.

Tokom zaraze Matijanić je imao upalu srčanog mišića, tako da srce nije moglo da pumpa krv, što je vjerovatno uzrokovalo iznemoglost, umor, na šta se žalio i u telefonskom razgovoru sa zdravstvenim radnicima.

Nije isključeno da je Matijanić bio duže zaražen prije nego što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, što će biti utvrđeno histološkom analizom, čiji će rezultati uskoro biti poznati.

Zaključak zdravstvenih stručnjaka je da je edem pluća vjerovatno bio neposredan uzrok smrti, a da je nastao zbog miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, kao i zbog obostrane upale pluća.

Osnovni uzrok smrti bio je kovid 19, a drugo značajno stanje koje je doprinijelo smrti, ali nije sa njom u uzročnoj vezi je Sjogrneov sindrom koji je Matijanić imao.

Nadležni organi pokrenuli su istragu zbog navoda o nesavjesnom liječenju Matijanića. Smatra se da su glavni krivci ljekari u splitskoj Hitnoj pomoći, kojima se novinar obraćao.

Matijanić nije hospitalizovan, iako je to tražio od ljekara. Umjesto toga bio je kod kuće u kojoj je 5. avgusta preminuo.

Bio je urednik na portalu Index i novinar hrvatskog lista „Feral tribjun“.

(CdM, Foto: Pixabay)