Skip to main content

APV: Očigledne zloupotrebe u raspodeli stanova za bezbednjake

Vojvodina 29. сеп 2022.
2 min čitanja

Iz novosadske Akcije progresivne Vojvodine saopštavaju da su sada već očigledne zloupotrebe u sistemu raspodele stanova za pripadnike službi bezbednosti, jer su mnogi dodeljeni stanovi odmah otišli u zakup, čime je jasno stavljeno do znanja da su stanove dobili oni kojima nisu potrebni.

Kako podsećaju iz APV, Zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i uredbama kojima se reguliše prodaja stanova pod povoljnijim uslovima pripadnicima snaga bezbednosti propisano je da će se redosled prijavljenih za stan na određenoj lokaciji utvrđivati na osnovu tri kriterijuma: radnog staža, tačnog vremena elektronske prijave za kupovinu i prava prioriteta za kupovinu stana.

Precizirano je i da se dodeljeni stanovi ne mogu odmah otuđiti.

„Favorizovanjem radnika službi bezbednosti diskriminišu se radnici zaposleni u drugim, za društvo jednako značajnim profesijama kao što su: medicinari, prosvetni radnici, radnici u kulturi, jer oni tako nisu u prilici da dođu do stana po ceni od 500 evra po kvadratnom metru iako im je tržišna cena u Novom Sadu od 2000 evra po kvadratu“, kaže se se u saopštenju.

U spornoj uredbi, kako ističu, prvi prioritet za dodelu stana bilo je tačno vreme elektronske prijave i u tom sistemu su se bolje snašli mlađi ljudi, tako da se starijim službenicima i penzionerima u najvećem broju slučajeva preostali manji stanovi ili su ostali bez ikakvog stana.

Bilo je i primera, kažu, da su se pojedinci iz drugih gradova u Srbiji prijavili i stekli pravo na kupovinu stana u Novom Sadu po povlašćenim uslovima.

Samim tim, kriterijum za dodelu je izgubio svaki smisao.

„Mnogi pripadnici snaga bezbednosti koji su na taj način došli do stana, odmah su iste stanove dali u zakup drugim licima po ceni od 300 do 450 evra, čime su jasno stavili do znanja da raspolažu drugim nepokretnostima u kojima žive i da su za stanove aplicirali isključivo zbog četvorostruko niže cene od tržišne“, nastavlja se u saopštenju.

APV tako zahteva da se zbog navedenih manjkavosti pokrene inicijativa za ukidanje diskriminatorskog Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i uredaba koje regulišu prodaju stanova pod povoljnijim uslovima pripadnicima snaga bezbednosti.

Oni traže da se odmah izvrši sveobuhvatna i potpuna revizija dodeljenih stanova, te da se protiv onih koji su zloupotrebili propise pokrene krivični postupak.

Takođe, zahtevaju da Srbija izvrši povraćaj novca svim građanima koji su ranije iz radnog odnosa bili obavezni da godinama izdvajaju iz ličnog dohotka novčana sredstva za solidarnu stambenu izgradnju, a koji nikad nisu dobili stan.

„Umesto postojećeg sistema otkupa stanova APV predlaže sistem na osnovu kojeg bi država ili lokalne samouprave gradile stanove u javnom vlasništvu i zatim ih izdavale građanima pod povoljnijim uslovima, jer se u praksi pokazalo da je pravičniji, transparentniji, ostvaruje bolji učinak uz manje ulaganja, a manja je mogućnost zloupotreba“, zaključuje se u saopštenju.

U Novom Sadu u naselju Jugovićevo izgrađeno je 548 stanova za bezbednjake unutar 12 stambenih zgrada za pripadnike policije, Vojske Srbije i BIA.

U toku je izgradnja još 200 stanova, a nakon toga planira se još 1.300 stanova.

(Danas, Foto: N1)