Skip to main content

APV: Garažu kod Banovine SNS vlast gradi nelegalno

Info 06. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Nećemo stati dok se ne zaustave radovi, ne bude sanirana sva šteta na kompleksu Banovine i dok svi koji su odgovorni za to ne polože račune"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) saopštila je danas, pozivajući se na izjavu direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniše Jokića, da je “lokalna SNS vlast mimo zakona izdala dozvolu za gradnju podzemne garaže” i zatražila odgovornost umešanih u taj posao.

Reč je o podzemnoj garaži koja se gradi u kompleksu Banovine, nadomak zgrada Skupštine i vlade AP Vojvodine, tokom čije izgradnje je zgrada parlamenta oštećena usled sleganja zemljišta.

APV u svom saopštenju citira Jokića, koji je prethodno govorio o preduzetim merama nakon oštećenja objekta, između ostalog navodeći da su radovi na podzemnoj garaži kod Banovine “izvedeni bez saglasnosti na projektnu dokumentaciju, odnosno protivno konzervatorskim uslovima koje je izdala ta ustanova”.

Dodaju da je Jokićevo priznanje “rezultat upornog rada” APV i ostalih opozicionih organizacija u Novom Sadu na tome da se “razotkriju sve nelegalnosti u radu lokalnih institucija koje su dovele do ovog sramotnog događaja, protivzakonitog i
rušilačkog čina”.

“Zbog ovakvog skandala, nezabeleženog u novijoj istoriji grada, moraju odgovarati gradonačelnik i član Gradskog veća za kulturu”, navode iz APV.

Dodaju da su te informacije samo “vrh ledenog brega kriminala i korupcije koji stoje iza posla u vezi s podzemnim garažama”.

“Nećemo stati dok se ne zaustave radovi, ne bude sanirana sva šteta na kompleksu Banovine i dok svi koji su odgovorni za to ne polože račune, uključujući nadležnu građevinsku inspektorku koja nije postupila po Zakonu o planiranju i izgradnji i donela rešenje o zabrani radova na podzemnoj garaži kad je konstatovala oštećenje zgrade Banovine”, poručuju iz APV.

(Autonomija, foto: APV)