Skip to main content

Apel poznatih ličnosti da G7 obezbedi vakcine siromašnim zemljama

(Pod) razno 08. јун 2021.
< 1 min čitanja

Tridesetak poznatih ličnosti pozvalo je danas zemlje G7 da obezbede vakcine protiv koronavirusa siromašnim zemljama pošto se bliži samit sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

U otvorenom pismu, poznate ličnosti iz sveta zabave i sporta pozivaju lidere Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade, Japana, Nemačke i SAD da se obavežu da će najmanje 20 odsto zaliha vakcina protiv koronavirusa podeliti sa siromašnim zemljama.

Među potpisnicima otvorenog pisma nalaze se uglavnom ambasadori dobre volje Unicefa između ostalih glumci Lijam Nison (Liam Neeson) i Orlando Blum (Bloom), glumica Vupi Goldberg (Vhoopi Goldberg), pevačica Keti Peri (Kati Perri), kao i fudbaler Dejvid Bekam (David Beckham), šampion Formule 1 Fernando Alonso i teniser Endi Mari (Andi Murrai).

Uz očekivanu donaciju od više od 150 miliona doza između juna i avgusta, cilj je da se smanji rizik od širenja virusa i opasnost od mutiranih sojeva, navodi se u pismu.

„Svet je proveo godinu i po dana u borbi protiv pandemije kovid-19, ali se virus i dalje širi u velikom broju zemalja i dolazi do novih sojeva što će nas možda vratiti na početak. To znači novo zatvaranje škola, još poremećaja u zdravstvenoj zaštiti i dalji ekonomski pad što ugrožava budućnost porodica i dece širom sveta“, upozoravaju potpisnici pisma upućenog zemljama G7.

(Beta-AFP)