Skip to main content

AP: Srpski autokratski lider izaziva Tviter – izbrišite mi nalog

Aktuelno 18. avg 2021.
< 1 min čitanja

Srpski autokratski lider Aleksandar Vučić pozvao je u utorak Tviter da ugasi njegov nalog, kao što je to učinio i u slučaju Donalda Trampa, pošto je nekoliko medija pod njegovom kontrolom na toj društvenoj mreži označeno da sarađuju sa srpskim vlastima, piše danas AP.

„Jedva čekam da mi oni (Tviter) isključe nalog, da budem još jedan Tramp“, rekao je Vučić.

Agencija u tekstu, koji je preneo i američki Vašington post, podseća da je Tviter u januaru ukinuo nalog bivšeg predsednika SAD zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja, nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol, a on izgubio izbore.

Tviter je medije u Srbiji povezane sa državom definisao kao „medije gde država kontroliše uređivačku politiku finansiranjem, direktnim ili indirektnim političkim pritiscima i/ili kontrolom proizvodnje i distribucije sadržaja“.

„Pa nego sa kim će da sarađuju? Sa tajkunima, lopovima i kriminalcima? Najnormalnije je da sarađuju sa Vladom“, rekao je Vučić.

AP podseća i da je Vučić izneo stav da odluka društvene mreže dovodi do pitanja ko je u stvari cenzor. Agencija ističe i da Vučić, kao bivši ultranacionalista, vrši veliki uticaj na medije od kada je došao na vlast pre 10 godina.

AP dodaje i da srpski provladini mediji, uključujući i državnu televiziju, konstantno optužuju ono malo preostalih nezavisnih medija u Srbiji da ih kontrolišu korumpirani opozicioni lideri ili zapadne ambasade.

Vučić je sada, kako stoji dalje u tekstu, čestitao svim medijima koji su dobili „etiketu“ od Tvitera da sarađuju sa Vladom Srbije i dodao da oni šire „slobodarske težnje i slobodarske ideje“.

Pored Srbije, iste oznake Tviter je stavio na brojne naloge širom sveta, uključujući i one u SAD, Kini, Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i UAE, navodi AP, a prenosi Vašington post.

(N1)