Skip to main content

AP: Dan srpskog jedinstva izaziva zabrinutost na Balkanu

Aktuelno 15. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Srbija od danas slavi novi nacionalni praznik pokazivanjem vojne moći i pozivom svim Srbima na Balkanu da se ujedine ispod jedne zastave, što je izazvalo zabrinutost kod suseda, nekoliko decenija nakon što su slične akcije dovele do krvavih ratova 1990-tih godina, piše američka novinska agencija Asošijeted pres (AP).

Srbima je rečeno da danas istaknu državne zastave bilo gde da žive u regionu ili u svetu kako bi obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

AP piše da je na otvaranju celodnevnog niza ceremonija obeležavanja ovog praznika, populistički predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao postavku vojne opreme u jednom beogradskom parku, rekavši da je Srbija spremna da odgovori na pretnje spolja.

Rekao je da je vojska sada pet puta jača nego pre pet godina i najavio je nove vojne nabavke.

Demonstracija moći i pozivi srpskih zvaničnika na kreiranje „srpskog sveta“ i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu izazvalo je zabrinutost tih susednih zemalja.

Devedesetih godina prošlog veka srpske snage su s finansijskom i političkom podrškom iz Beograda vodile krvave kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu sa ciljem formiranja „Velike Srbije“, piše AP.

Međutim, nisu uspeli da prekroje granice bivše Jugoslavije i naprave srpsku državu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da ne može da veruje da „Srbi nemaju šta važnije i pametnije da rade“ od uvođenja praznika koji „zadire u unutrašnje politike drugih država“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, najglasniji zagovarač „srpskog sveta“, kako ocenjuje AP, je odgovorio Milanoviću da nema ničeg važnijeg od „očuvanja srpskog identiteta“.

(Beta)