Skip to main content

Antisemitski grafit protiv dr Kona i u Novom Sadu

Građani 04. nov 2021.
2 min čitanja

Antisemitski grafit na račun člana Kriznog štaba za suzbijanje kovid pandemije Predraga Kona pojavio se i u Novom Sadu i do sada niko na njega nije reagovao, javio je Autonomiji očevidac, koji je poslao i fotografiju tog grafita.

“Dr. Mengele – ostavka”, ispisano je crnim sprejem na beloj fasadi jedne zgrade na Novom Naselju.

Pored toga, plavim sprejem je nacrtana Davidova zvezda koja je simbol Jevreja, a potom preškrabana crvenim sprejem.

Takođe, crnim sprejem je nacrtan pa istim sprejem preškraban simbol nacističkog ustaškog pokreta, stilizovano slovo “U”.

“Ovo je bruka i sramota za Novi Sad koji će naredne godine biti Evropska prestonica kulture. Fašizacija se nesmetano nastavlja u našem gradu, koji je nekada bio ponosni grad različitosti, tolerancije i spokojnog života”, ispričao je agenciji Beta vidno revoltirani očevidac.

Jevrejska opština Beograd najoštrije je danas osudila antisemitske poruke upućene epidemiologu Predragu Konu, počevši od uvreda na protestu pred njegovim domom, preko pretnji na društvenim mrežama, do grafita koji je jutros osvanuo na zgradi u kojoj živi.

U saopštenju se navodi da je „nedopustivo porediti Holokaust, kao ni antisemitske zakone iz 30-ih godina prošlog veka sa merama suzbijanja pandemije“, kao i da „ne postoji opravdanje da se nezadovoljstvo iskazuje na taj način“.

„Poređenje doktora Kona sa nacistima je strašna uvreda za celokupnu jevrejsku zajednicu. Pisanjem natpisa na njegovom domu vraća nam sećanje na stradanje našeg naroda, kada su uvertira bili antisemitski natpisi po jevrejskim radnjama i domovima“, navodi se u saopštenju.

Na zgradi na kojoj živi epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Predrag Kon jutros je osvanuo grafit „Kon=Mengele“. Grafit je potom uklonjen.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je taj grafit “klasičan pogromaški nacistički akt” i dodao da “hulje koje su ga napisale moraju biti uhapšene i osuđene“.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak napisao je na Tviteru: “I holokaust je počeo pisanjem grafita i ćutanjem komšiluka. Ko misli da zlo neće doći i na njegova vrata, vara se. A ko misli da ima velike razlike između farbanja tuđih fasada u boje zastave i skrnavljenja tuđih fasada porukama mržnje, tek on se vara”.

(Autonomija)