Skip to main content

Antifašisti odali počast žrtvama Novosadske racije (VIDEO)

Građani 22. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Velika pobeda izvojevana time što je sprečena planirana izgradnja spomenika zločincima odgovornim za Raciju"

Predstavnici Antifašističkog fronta 23. oktobar (AF23X) položili su večeras vence na spomenik „Porodica“ na Dunavu, odajući tako poštu žrtvama Novosadske racije.

Reč je o masakru koji je mađarska fašistička vojska Mikloša Hortija počinila između 21. i 23. januara 1942. godne, kada je ubila i pod led Dunava bacila oko 1.200 Jevreja, Srba, Roma i ostalih građana Novog Sada, koji su bili targetirani kao simpatizeri jugoslovenskih antifašističkih partizana.

Kao i ranije, nije bilo zvaničnih govora, već je pošta odata minutom ćutanja.

Radijski voditelj i aktivista AF23X Daško Milinović za Autonomiju kaže da je velika pobeda izvojevana time što je sprečena planirana izgradnja spomenika zločincima odgovornim za Raciju, te da će antifašisti i dalje biti na oprezu.

„Mi smo na oprezu. Fašizam nije nikada pobeđen, ni oni koji sarađuju sa fašizmom isto nikada nisu pobeđeni. To je jedan posao bez kraja, ali antifašizam je tu da motri i da bude spreman na takve stvari“, rekao je Milinović.

Antifašistički front tradicionalno obeležava stradanje u Novosadskoj raciji mimo zvaničnog protokola, bez grada i crkve, između ostalog jer smatra da zvanična komemoracija izaziva podele u društvu. Milinović ocenjuje da je bolje da pomen žrtvama bude posledica građanskog samoorganizovanja.

Pored predstavnika Antifašističkog fronta 23. oktobar, počast žrtvama odalo je i stotinak građana, kao i aktivisti Građanskog pokreta Bravo.

(Autonomija)