Skip to main content

Tolkač: Ukrajinci su danas ujedinjeni i ponosni

Vojvodina 22. jan 2024.
< 1 min čitanja

"22. januara 1919. godine Ukrajina se ujedinila i postala jedna država, a ne za vreme Sovjetskog saveza kako su to za vreme Staljina govorili"

Ambasada Ukrajine u Srbiji obeležila je danas postavljanjem venaca na spomenik ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u Novom Sadu, Dan sabornosti.

Reč je o danu kada je proglašen Akt ujedinjenja Ukrajinske Narodne Republike (UNR) i Zapadnoukrajinske Narodne Republike (ZUNR), 22. januara 1919. godine.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Vlolodimir Tolkač rekao je tom prilikom za Autonomiju da je u pitanju veliki istorijski datum za Ukrajnce, pogotovo danas kada je Ukrajina „u krvi i ognju“.

„22. januara 1919. godine Ukrajina se ujedinila i postala jedna država, a ne za vreme Sovjetskog saveza kako su to za vreme Staljina govorili. Ponosno i časno ujedinjeni stojimo danas kao jedna nacija“, rekao je Tolkač.

Dodao je i da očekuje da se agresija Rusije na Ukrajinu okonča „ranije ili kasnije“.

„Verujemo da će to biti u našu korist i da ćemo pobediti“, dodao je ambasador.

Prethodno su iz Ambasade Ukrajine poručili da ta država nastavlja svoju borbu za nezavisnost i sabornost.

„Integritet će biti potpuno obnovljen nakon što Ukrajina oslobodi sve teritorije koje je zauzeo neprijatelj. Cilj Pobede jeste naša sabornost, naše jedinstvo, nepovredivost naših granica“, poručeno je iz ambasade.

(Autonomija)