Skip to main content

Amnesti: Talibani mučili i ubili pripadnike nacionalne manjine

Aktuelno 20. avg 2021.
< 1 min čitanja

Avganistanski talibani su mučili i ubili pripadnike jedne nacionalne manjine nakon što su nedavno zauzeli njihovo selo, saopštila je međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI).

Taj izveštaj će dodatno podstaći strahovanja Avganistanaca da će talibani, koji su prošle nedelje silom preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, ponovo uspostaviti brutalnu vladavinu, iako tvrde suprotno.

Amnesti navodi da su istraživači te organizacije razgovarali sa svedocima u provinciji Gazni koji tvrde da su talibani izmedju 4. i 6. jula ubili devet muškaraca, pripadnika manjine Hazari, u selu Mundarakt. Prema rečima svedoka, šest muškaraca su ubili vatrenim oružjem, a trojicu su mučili do smrti.

Brutalnost tih ubistava je podsetnik na prethodnu vlast talibana, od 1996. do 2001. godine, i „zastrašujuć indikator onoga što talibanska vladavina može da donese“, rekla je direktorka AI Anjes Kalamar.

Amnesti upozorava na mogućnost da znatno veći broj ubistava nije prijavljen jer su talibani onemogućili telefonski saobraćaj u mnogim oblastima koje su zauzeli.

Organizacija Reporteri bez granica je izrazila zabrinutost zbog navoda da su talibani u sredu ubili člana porodice avganistanskog novinara koji radi za nemački medij Dojče vele.

Uoči današnjih molitvi, lideri talibana su pozvali imame da apeluju na jedinstvo i da ubeđuju građane da ne beže iz zemlje.

U strahu od talibana, hiljade ljudi ovih dana pokušavaju da pobegnu iz zemlje, dok su neki izašli na proteste koje su novi vladari nasilno ugušili.

Talibani su obećali da neće zavesti strahovladu i da će amnestirati one koji su se borili protiv njih u prethodnih 20 godina.

(Beta)