Skip to main content

Američki državni tužilac: SAD će formirati tim za istragu ratnih zločina u Ukrajini

Planeta 21. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Iskoristićemo svaki mogući način da se postaramo da krivci za ove grozote odgovaraju"

Državni tužilac SAD Merik Garland saopštio je danas, nakon sastanka sa ukrajinskom glavnom tužiteljkom Irinom Venediktovom, da će SAD formirati tim za istragu ratnih zločina počinjenih tokom invazije Rusije na Ukrajinu, javlja Rojters.

Tim će pomagati Ukrajini u krivičnom gonjenju, prikupljanju dokaza o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima, kao i pri forenzičkim ispitivanjima.

„Sjedinjene Države šalju jasnu poruku. Nema mesta za skrivanje. Mi i naši partneri ćemo iskoristiti svaki mogući način da se postaramo da krivci za ove grozote odgovaraju“, rekao je Garland.

On je dodao da su i SAD i svet videli „mnoge grozne slike“ i pročitali mnoga „potresna svedočanstva o brutalnosti i smrti nastalim iz nepravedne invazije Rusije na Ukrajinu“.

Glavni savetnik u timu biće zvaničnik američkog ministarstva pravde koji je ranije učestvovao u pronalaženju nacističkih ratnih zločinaca.

U fokusu rada tima biće i potencijalni ratni zločini nad kojima SAD imaju jurisdikciju, uključujući ubijanje i ranjavanje američkih novinara.

(Beta, foto: Beta/AP))