Skip to main content

Holandija ukinula obavezni period razmatranja abortusa

Građani 21. jun 2022.
< 1 min čitanja

Holandski parlament je odobrio zakon o ukidanju obaveznog perioda za razmišljanje od pet dana pre nego što je ženama dozvoljeno da se podvrgnu abortusu i saopštio da bi trebalo da žene mogu same da odrede vreme koje im je potrebno za razmišljanje pre nego što donesu odluku.

Većina poslanika i senatora smatra da „ukidanje obaveznog perioda razmišljanja daje autonomiju i pravo na samoopredeljenje ženama“, navodi se u saopštenju gornjeg doma parlamenta, prenosi Radio slobodna Evropa.

Predlog zakona, koji su prvo podnela četiri progresivna, ekološka liberalna i laburistička poslanika, odobrena je velikom većinom u donjem domu, a danas su isto učinili senatori iz vladajuće koalicije i opozicionih partija.

Hrišćanske, konzervativne i krajnje desničarske stranke glasale su protiv tog poteza, tvrdeći da bi ukidanje takozvanog „perioda za razmišljanje“ bilo štetno za pravo na život nerodjenog deteta.

Inicijatori zakona su, medjutim, rekli da „razne studije pokazuju da su žene i lekari prilično sposobni da donesu dobro promišljenu i pažljivu odluku, čak i bez obaveznog minimalnog perioda konsultacija“, navodi se u saopštenju senata.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu u januaru sledeće godine.

Abortus u Holandiji legalan je od 1984. godine. Dozvoljen je do dvadeset četvrte nedelje trudnoće, ali većina lekara povlači tu granicu u 22. nedelju trudnoće.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)