Skip to main content

Ambasador SAD: Nezavisni novinari su patriote, a ne izdajnici

Aktuelno 24. avg 2021.
< 1 min čitanja

Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je da je uznemiren obeležavanjem novinara kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta, istakavši da je to opasno.

„To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti samo dalje od EU. Nezavisni (slobodni) novinari su patriote, a ne izdajnici, oni smatraju da građani treba da budu informisani“, rekao je Godfri pre skupa „Kultura dijaloga – civilno društvo i mediji“ koji organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako je rekao, SAD sa ponosom podržavaju nezavisno novinarstvo i slobodu udruživanja.

Protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija pokrenuta je kampanja u tabloidnim medijima nakon što je nekoliko drugih medija na društvenoj mreži Tviter 17. avgusta dobilo oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije.

Godfri se osvrnuo na poslednja dešavanja sa društvenom mrežom Tviter i istakao da je to privatna kompanija koja je u jednom trenutku suspendovala nalog predsednika SAD jer nije poštovao pravila kompanije, dodavši da je njegov lični nalog obeležen kao vladin nalog.

Ambasador je istakao da neće komentarisati ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o Tviteru, da s Vučićem neće diskutovati preko medija, već da je srećan što imaju otvoreni dijalog.

Govoreći o današnjem skupu, Godfri je naveo da ga zabrinjava manjak učesnika i pozvao vlasti da pomognu u stvaranju klime u kojem se neslaganje i diskusije neće tretirati kao nepristojne reči.

Upitan kako ocenjuje reakciju Vlade Srbije zbog stanja u Avganistanu, Godfri je rekao da je situacija u Avganistanu izazovna za sve i da su srećni zbog svake pomoći koju Srbija pruži.

Na pitanje da li se sa Srbijom razgovara o izbeglicama, Godfri je kazao da to nisu laki razgovori za Vladu Srbije, da se razgovara, da nisu pričali o brojevima, ali da su zahvalni zbog spremnosti Srbije da razgovara.

(FoNet, Foto: Twitter)