Skip to main content

Aktivisti pozivaju novog gradonačelnika na ‘kordon žurku’ na Šodrošu

Građani 29. okt 2022.
2 min čitanja

"Kad već neće s nama da razgovara, neka dođe da uživa u prirodi i muzici, među građanima"

Aktivisti “Šodroš Survivor kampa” u subotu, 29. oktobra u 17 časova organizuju pank muzičko druženje.

Događaj su nazvali “Kordon parti” zbog dešavanja proteklih nedelja, a i zbog toga što se policija sve vreme nalazi na priobalju, čuvajući ograde kompanije CRBC.

“Kordon policije uz ograde koje čuvaju strani kapital i domaće poslušnike, na Šodrošu do sada nije volja građana uspešno probila. Još uvek nije kasno da to učine zakoni i struka. Dok taj dan čekamo, probajmo još ovaj put sa pesmom. Nikom nije škodila, nikog nije povredila”, piše u najavi događaja.

Pank će na gitari svirati novosadski muzičar Robi, a kako poručuju aktivisti, sa njim će pevati svi.

Kako su naveli u najavi događaja, pozivaju i “starog pankera, a taze gradonačelnika Novog Sada” Milana Đurića da im se pridruži.

Kad već neće s nama da razgovara, neka dođe da uživa u prirodi i muzici, među građanima. Ne postoji sigurnije mesto trenutno u gradu na koje među ljude može da se pojavi i predstavi, jer čuvaće ga prekobrojna policija koju dan – noć drži u šumi Šodroša. Poziv važi za ceo njegov kabinet”, piše u najavi.

Zaključuju da nemaju više šta da izgube, pa da mogu “od muke” da zapevaju.

Podsetimo da su se prošlog utorka, nakon više meseci čekanja, pojavili radnici kineske firme CRBC koji su počeli da postavljaju ogradu i da su aktivisti pokušali da ih zaustave, međutim došli su kordoni policije u opremi za razbijanje demonstracija koji su primenom sile i hapšenjem građana omogućili da se ogradi deo Kameničke ade i Ribarskog ostrva.

U proteklih deset dana bila su i dva veća protesta na kojima su građani delimično uspeli da probiju kordone i poruše delove ograde. Dvadesetak aktivista je privedeno i dobilo prekršajne prijave, a određen broj njih je i povređen.

Ovi pokušaji građana i aktivista za sada nisu sprečili gradnju privremenih saobraćajnica i privremenog mosta za gradnju “kineskog mosta”, jer je raskrčen deo šume, a nove mašine dolaze.

(021)