Skip to main content

Akademija ženskog liderstva: Nasilje prema ženama u politici mora biti zaustavljeno i sankcionisano

Građani 08. nov 2022.
2 min čitanja

"Podstiče druge oblike nasilja i agresije u svim sferama života"

Akademija ženskog liderstva osudila je današnji napad predstavnika i predstavnica vlasti na narodne poslanice iz opozicionih redova, upozorivši da je u pitanju nedopustiv atak na njihov integritet kao narodnih poslanica ali i na integritet Narodne skupštine kao najvišeg predstavničkog tela u Srbiji, te pozvala institucije da promptno reaguju.

„Posebno nas zabrinjava činjenica da se i potpredsednica Narodne skupštine koja je predsedavala sednicom seksistički i uvredljivo obraćala svojim koleginicama, narodnim poslanicama iz redova opozicije“, ističe se u saopštenju ove organizacije.

Dodaje se da se Akademija ženskog liderstva obavezala da će podići glas svaki put kada se napadaju žene uz korišćenje diskriminatornog jezika, otvorenih uvreda ili seksističkih i drugih ponižavajučih sadržaja.

„Upozoravale smo i upozoravamo da nasilje ispoljeno nad ženama u politici urušava kvalitet političkog života, dramatično podriva njegov demokratski potencijal i podstiče druge oblike nasilja i agresije u svim sferama života“, ukazuju iz Akademije.

Poručuju da je nedopustivo da se u Domu narodne skupštine seksizam, vređanje i napadi na žene tolerišu i ne sankcionišu, posebno u situaciji kada nasilje nad ženama postaje sve brutalnije i kada je 25 žena samo tokom ove godine ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

„Zato tražimo od predsednika Narodne skupštine da zaštiti integritet narodnih poslanica, posebno onih iz opozicionih redova i da preduzme sve mere koje mu stoje na raspolaganju da se vladavina prava i atmosfera dijalog ponovo uspostave u Narodnoj Skupštini. Tražimo i od koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade RS i nezavisnih institucija da hitno reaguju i izjasne se o nasilju prema poslanicama i da preduzmu sve mere koje su u njihovoj nadležnosti“, ističe se u saopštenju.

Podsećaju i da je Akademija ženskog liderstva pratila nasilje nad političarkama, aktivistkinjama i drugim ženama uključenim u sprovođenje izbora, te da su zabrinjavajući podaci prikupljeni tokom izborne kampanje 2022. godine publikovani i poslati institucijama, ali je reakcija izostala.

Akademija je pozvala narodne poslanice, političke aktivistkinje i sve druge žene angažovane u javnom i političkom životu da prijave svaki oblik nasilja kojem su bile izložene koristeći kontakt formu na njihoovj web stranici ili mail prijavinasilje@liderke.org.

(Autonomija)