Skip to main content

Otvoreni parlament: Nedopustivo ponašanje poslanika kojim se podstiče seksizam

Info 08. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Diskriminacija i nasilno ponašanje prema ženama"

Inicijativa Otvoreni parlament koja prati rad Skupštine Srbije danas je izrazila duboku zabrinutost zbog nedopustivog ponašanja poslanika kojim se podstiče seksizam, diskriminacija i nasilno ponašanje prema ženama i pozvao Skupštinu i predsednika Vladimira Orlića da se incident u potpunosti istraži i kazni.

„Ovim se nastavlja trend urušavanja ugleda institucije Skupštine i narodnih poslanika“, ocenjuje se u saopštenju.

Kako se navodi, raspravu u plenumu obeležili su uvredljivi, mizogini i diskriminišući komentari i gestovi, a posebno situacija u kojoj je poslanik Srpske napredne stranke Dalibor Šćekić tokom govora Tatjne Manojlović iz Demokratske stranke gestikulacijom simulirao seksualni odnos.

„Ovakvim činom vređa se dostojanstvo poslanica, Skupštine kao institucije, ali i svih građanki Srbije. Višestruke prijave povrede Poslovnika zbog neprimerenih izjava i gestova poslanika tokom plenarne rasprave ostale su bez adekvatnog odgovora predsedavajućeg sednici“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je jedino opomenu dobio poslanik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Dušan Radosavljević koji je statistiku uporedio sa bikinijem.

„Otvoreni parlament podseća da narodni poslanici u svojim obraćanjima ne smeju da koriste vulgarne, seksističke ili diskriminišuće gestove, kao ni da podržavaju ili odobravaju takve izjave svojim komentarima čime doprinose normalizaciji mizoginije u društvu“, poručuje se u saopštenju.

Ukazuje se da je Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno „uznemiravanje, ponižavajuće postupanje, polno i rodno uznemiravanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće i uvredljivo okruženje“.

Otvoreni parlament pozvao je poslanike da se uzdrže od neprimerenih gestova i da poštuju dostojanstvo Skupštine.

(FoNet)