Skip to main content

LSV: Sandra Božić da se izvini svim ženama u Srbiji

Info 09. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Smišljen korak ka još intenzivnijem putu Srbije u diktaturu i autokratiju"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva da potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić uputi izvinjenje svim ženama u Srbiji koje je uvredila svojim “neprimerenim mizoginim, vulgarnim izjavama na račun opozicionih poslanica”, ili da podnese ostavku na to mesto, istakla je danas članica Glavnog odbora LSV Nevena Subotić.

Kako je navela, od Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, LSV traži da upozna potpredsednicu Narodne skupštine sa protivzakonitim činom koji je izvršila, “obraćajući se seksističkim, vulgarnim izjavama narodnim poslanicama“.

Subotić je podsetila i da Zakon o zabrani diskriminacije svojim članom 12 propisuje da je polno uznemiravanje krivično delo, a da je tako nešto nedozvoljeno i Kodeksom ponašanja narodnih poslanika (čl. 7).

“Neprimereni pokušaji vladajućih stranaka SNS i SPS, da se najviše zakonodavno telo stvaranjem neprimerene atmosfere i konstantne vulgarizacije potpuno obesmisli, je smišljen korak ka još intenzivnijem putu Srbije u diktaturu i autokratiju”, navela je Subotić.

LSV je Sandru Božić upitala i da li smatra da, kao šefica Delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS i potpredsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, ovakvim izjavama “zavređuje da ostane na ovim funkcijama koje su usmerene ka pridruživanju Evropi i evropskim vrednostima”.

(Autonomija, foto: LSV)