Skip to main content

Aida Ćorović: Političke elite u Srbiji stoje iza zločina

Info 16. maj 2022.
< 1 min čitanja

"I sigurno bi ih činili opet ako bi bili u prilici"

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, čovek koji je osuđen za najteža krivična dela, ne sme da bude prisutan u javnosti, ističe za Danas Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, koji služi kaznu doživotnog zatvora u Engleskoj zbog ratnih zločina i genocida, “ekskluzivno” je “Večernjim novostima” objavio autorski tekst “Može li svet svet opstati bez časti”?

Karadžić u svom tekstu ističe da je “mali” rat u Jugoslaviji bio je potreban zbog “nešto većeg u Ukrajini, kojeg takođe ne bi bilo da ga Zapad nije podstakao agresivnim širenjem NATO”.

Ćorović smatra da tema o kojoj se Karadžić oglašava uopšte nije bitna.

– Da li je to Ukrajina ili nestašica vode u nekom naselju je potpuno irelevantno. Suštinsko je pitanje – zašto se on uopšte javno oglašava? Njegov tekst u “Večernjim novostima” govori o tom listu, kao i o čitavoj društveno-političkoj situaciji u Srbiji – ukazuje Ćorović.

Ona dodaje da nije prvi put da se ratni zločinci uključuju u TV program, pišu knjige…

– To govori o tome da sa Srbijom, pre svega sa političkim elitama nešto nije u redu. Srbija poslednjih godina, pogotovo sa vlašću Aleksandra Vučića, čini sve da rehabilituje ratne zločine i zločince. To znači da su oni saučesnici u tome. Svakim ovakvim gestom, političke elite govore o tome da je njima blisko sve što su zločinci radili i da stoje iza ratnih zločina. I sigurno bi ih činili opet ako bi bili u prilici – naglašava Ćorović.

(Danas, foto: Autonomija)